
Krewetki curry
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- krewetki: 400 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- sos rybny: 30
- pasta curry: 30 g
- olej kokosowy: 400 ml
- limonka: 1 szt.
- kolendra: 10 gałązek
- cukier muscovado: 15 g
- pieprz kajeński (mielony): 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie krewetek: mrożone rozmrażamy w temperaturze pokojowej, możemy użyć też świeżych. Oczyszczamy je: zdejmujemy pancerzyki, lekko nacinamy grzbiet i wyciągamy ciemną nitkę – jelito, usuwamy główki, można zostawić ogonki.
krok 2
Smażenie krewetek: rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy gotową pastę curry, mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy po 1 min. z każdej strony.
krok 3
Doprawianie: wyciskamy sok z limonki, dodajemy wraz z sosem rybnym na patelnię. Mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.
krok 4
Wykończenie potrawy: na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier i dusimy 2–3 minuty. Krewetki curry doprawiamy do smaku pieprzem cayenne.

