Reklama

Krewetki curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. Są lekko pikantne i intensywnie aromatyczne, dzięki dodatkowi pasty curry, bazującej m.in. na imbirze, mieszance curry, czosnku i chili. Krótko obsmażane krewetki curry są przyjemnie chrupiące, a przy tym otulone kremowym sosem na bazie mleczka kokosowego. Danie z mrożonych owoców morza przygotujecie w mniej niż 20 minut.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie krewetek: mrożone rozmrażamy w temperaturze pokojowej, możemy użyć też świeżych. Oczyszczamy je: zdejmujemy pancerzyki, lekko nacinamy grzbiet i wyciągamy ciemną nitkę – jelito, usuwamy główki, można zostawić ogonki.

  • krok 2

    Smażenie krewetek: rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy gotową pastę curry, mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy po 1 min. z każdej strony.

  • krok 3

    Doprawianie: wyciskamy sok z limonki, dodajemy wraz z sosem rybnym na patelnię. Mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.

  • krok 4

    Wykończenie potrawy: na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier i dusimy 2–3 minuty. Krewetki curry doprawiamy do smaku pieprzem cayenne.

Porady:

  • Krewetki curry możemy podać np. z ryżem: jaśminowym lub makaronem typu mie.
  • Przed podaniem danie można skropić dodatkowo sokiem z limonki.
  • Jeśli lubimy ostrzejsze i bardziej pikantne potrawy, wtedy warto zwiększyć ilość sosu rybnego, pasty i pieprzu.
  • Możemy przygotować również krewetki w zielonym curry, danie będzie się nieco różniło smakiem.
  • Zamiast pasty curry można użyć: imbir, czosnek, chili, curry w proszku. Wszystkie przyprawy drobno siekamy i smażymy na oleju ok. 1 minutę. Do takiego curry warto dodać 2–3 liście kaffiru, świeżego, mrożonego lub suszonego.
  • Curry z krewetkami przed podaniem możemy posypać bazylią lub kolendrą.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama