
Krewetki owinięte papierem ryżowym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- krewetki: 16 szt.
- sałata strzępiasta: 16 liści
- czerwona papryka: 1 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- papier ryżowy: 16 szt.
- świeża mięta: 4 gałązki
- woda: 60 ml
- sos rybny: 60 ml
- ocet ryżowy: 15 g
- miód: 30 g
- papryka chili: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- marchewka: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Liście sałaty myjemy i osuszamy. Krewetki obieramy, pozostawiając jedynie ogonek. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w cienkie paski.
krok 2
Placki ryżowe moczymy w wodzie przez 1–2 min, aby je zmiękczyć, następnie układamy na ścierce w celu osuszenia i składamy na pół.
krok 3
Przykrywamy liściem sałaty, dodajemy 4–5 listków mięty, krewetkę i kilka pasków papryki. Zwijamy wszystko tak, aby ogonki krewetek i papryka wystawały na zewnątrz.
krok 4
Łączymy wszystkie składniki sosu w małym naczyniu. Tuż przed podaniem roladki polewamy kilkoma łyżkami sosu, resztę podajemy oddzielnie.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

