Porady:
- Krewetki w winie powinny być smażone dosłownie przez 2 minuty. Dłuższe smażenie spowoduje, że staną się one suche i gumowe.
- Jakie wino do krewetek będzie najlepsze? Krewetki dusi się w białym, wytrawnym winie. Do tego przepisu idealnie pasują szczepy: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon Blanc lub Riesling.
- Krewetki w winie doskonale smakują w towarzystwie grzanek z bagietki. Można je podać również z makaronem, tworząc pyszną włoską pastę.
Notka redakcyjna:
Jak obierać krewetki?
Wiele osób rzadko przyrządza krewetki ze względu na ich obieranie. Jeśli używamy świeżych krewetek z głowami, najpierw musimy je odciąć (mrożone krewetki, zwykle są sprzedawane już bez głów), następnie należy zdjąć twardy pancerzyk- najłatwiej zrobić to, zaczynając od spodu brzucha, w miejscu gdzie obie strony pancerzyka się stykają. Ściągając pancerzyk, możemy zdjąć całość lub zostawić ogonek dla dekoracji, według naszego uznania. Kolejny etap to oczyszczenie jelit krewetki. Robimy płytkie nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki i delikatnie wyciągamy jelito (wygląda jak czarna niteczka), najlepiej przy pomocy czubka nożyka lub wykałaczki. Teraz obrane krewetki płuczemy i już są gotowe do smażenia.
Jak przyrządzać krewetki?
Krewetki można smażyć, grillować czy dusić, ale najpopularniejszym wariantem są oczywiście krewetki na maśle, przyrządzone na patelni. Ten przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Wystarczy oczyścić krewetki i wrzucić je na patelnię razem z masłem, odrobiną oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubicie krewetki na ostro, dodajcie jeszcze świeżą, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli. Teraz wystarczy już tylko 2-3 minuty smażenia i gotowe!
Krewetki możemy też przygotować na grillu. Wystarczy zamarynować je wcześniej w oliwie, chilli, czosnku, soku z cytryny i odrobinie miodu, a następnie wrzucić na rozgrzany ruszt lub do elektrycznego grilla. Tak przygotowane grillowane krewetki będą aromatyczne i wyraziste w smaku.
Krewetki – przepisy na inne dania z krewetek
W restauracyjnych menu oraz na naszych stołach najczęściej spotykamy krewetki z czosnkiem smażone na maśle w towarzystwie chrupiącej grzanki. Kolejna pyszna propozycja to makaron z krewetkami. Najczęściej przygotowuje się spaghetti z krewetkami, ale równie dobrze można wykorzystać do tego dania tagliatelle, papardelle czy fettuccine. Tym, którzy od makaronu wolą ryż, z pewnością posmakuje włoskie risotto z krewetkami lub hiszpańska paella z owocami morza. Fanom kuchni orientalnej polecamy natomiast krewetki w tempurze, pad thai z krewetkami lub tajskie curry. Jeśli szukacie pomysłu na dietetyczne danie, sałatka z krewetkami będzie świetnym przepisem. Aby ją przyrządzić, wystarczy przygotować ulubione sałaty i warzywa, a do tego błyskawicznie podsmażyć lub zgrillować krewetki.