
Krewetki po luizjańsku
- krewetki: 375 g
- olej: 10 ml
- cebula: 50 g
- czosnek: 12 g
- masło: 30 g
- słodki sos chili: 30 ml
- sos worcestershire: 30 ml
- bulion warzywny: 80 ml
- sok z cytryny: 12 g
- cukier: 2 g
- tymianek: 4 g
- oregano: 4 g
- słodka papryka: 8 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki: jeśli kupujemy świeże, wystarczy je obmyć, oderwać głowę i usunąć przewód pokarmowy (ciemną żyłę przebiegającą wzdłuż ciała). Gdy kupujemy oczyszczone, zamrożone owoce morza, wystarczy je tylko rozmrozić.
krok 2
Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w kostkę i smażymy na patelni, na oleju do zeszklenia. Pod sam koniec dodajemy do niej obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
krok 3
Sos: do przesmażonej cebuli i czosnku dodajemy 15 g masła (1 łyżkę), 30 ml słodkiego sosu chili (2 łyżki) oraz 30 ml sosu worcestershire (2 łyżki). Mieszamy i podlewamy bulionem. Dosładzamy cukrem (2,5 g – pół łyżeczki) i zakwaszamy sokiem z cytryny (12 g – 2 łyżki). Dodajemy też przyprawy takie, jak: oregano, tymianek, słodka papryka. Gotujemy przez 2 minuty. Pamiętajmy, by cały czas mieszać łyżką, by sos nie przywarł do dna.
krok 4
Krewetki: dorzucamy do sosu i gotujemy po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Dodajemy ponownie łyżkę masła. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerz. Krewetki po luizjańsku podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie czosnkowej bagietki.

