
Krewetki w sosie miodowo-pomarańczowym
- krewetki królewskie: 300 g
- olej sezamowy: 10 ml
- pomarańcze: 250 g
- miód: 45 ml
- sos sojowy: 30 ml
- ocet ryżowy: 15 ml
- skrobia kukurydziana: 30 g
- sezam: 15 g
- przyprawa 5 smaków: 1 szczypta
- olej rzepakowy: 45 ml
- czosnek: 5 g
- cebula dymka: 200 g
- ryż basmati: 200 g
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal444
- tłuszcz13g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany66g
- cukry14g
- błonnik2g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Pomarańczę myjemy, parzymy i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach tarki. Owoc rozcinamy na pół i wyciskamy z niego sok. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy na cienkie krążki.
krok 2
Do niewielkiej miski wlewamy olej sezamowy, sok z pomarańczy, miód, sos sojowy i ocet ryżowy, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę kukurydzianą, przyprawę 5 smaków, nasiona sezamu i szczyptę soli.
krok 3
Krewetki (warto kupić już obrane) myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie delikatnie nacinamy je ostrym nożem wzdłuż grzbietu (dzięki temu rozłożą się podczas gotowania i przenikną smakiem sosu). Wrzucamy je do miski z suchymi składnikami i dokładnie obtaczamy (możemy pomóc sobie łyżką).
krok 4
Do woka (lub dużej patelni o średnicy ok. 32 cm) wlewamy olej rzepakowy i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy czosnek i smażymy tylko przez 10 sekund (w innym razie stanie się gorzki). Dodajemy krewetki, cały czas mieszając (musimy uważać, by nie przypalić mąki). Kiedy owoce morza będą różowe, przekładamy je na talerz.
krok 5
Przygotowany wcześniej sos z miodem i pomarańczą wlewamy do woka i łączymy z przesmażoną mąką kukurydzianą. Podgrzewamy przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Następnie z powrotem wrzucamy krewetki i dokładnie mieszamy je sosem. Podgrzewamy jeszcze przez 30 sekund.
krok 6
Krewetki w sosie miodowo-pomarańczowym podajemy jeszcze ciepłe, z ugotowanym ryżem na sypko i posypane siekaną dymką. Równiez dobrze będą smakować z chrupiącą, grillowaną bagietką.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

