
Krewetki z awokado i limonkowym sosem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- krewetki: 200 g
- limonka: 2 szt.
- awokado: 2 szt.
- pomidor: 2 szt.
- szczypiorek: 0.3 pęczka
- natka pietruszki: 0.3 pęczka
- kolendra: 0.3 pęczka
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- miód: 10 g
- imbir: 5 g
- biały rum: 15 ml
- oliwa z oliwek: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: zblanszowane krewetki tniemy na mniejsze kawałki. Pomidory przecinamy na pół, wyciskamy je w dłoni, aby usunąć pestki, i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
krok 2
Sos: łączymy sok z limonki, rum, płynny miód, oliwę, tarty imbir, sól i pieprz. Mieszamy na gładką emulsję.
krok 3
Podanie: krewetki, pomidory i awokado mieszamy z sosem i 3/4 posiekanych ziół. Podajemy w pękatych pucharkach udekorowane resztą ziół.

