
Krewetki z makaronem ryżowym
- krewetki: 250 g
- makaron ryżowy: 200 g
- czosnek: 3 ząbki
- papryka chili: 1 szt.
- cebula dymka: 1 szt.
- sos sojowy: 15 ml
- olej sezamowy: 15 ml
- limonka: 1 szt.
- cukier trzcinowy: 2 g
- sezam: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki: obieramy je ze skorupek, nacinamy wzdłuż i usuwamy ciemne jelito. Odpowiednie będą zarówno świeże, jak i mrożone. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy krewetki oraz posiekane dodatki. Wszystko smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Na koniec dodajemy sos sojowy, sok wyciśnięty z połowy limonki i odrobinę brązowego cukru i smażymy jeszcze przez chwilę.
krok 2
Przygotowanie składników: dymkę i papryczkę chili myjemy, czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie produkty drobno siekamy (odrobinę dymki i chilli zostawiamy do dekoracji). Jeśli nie lubimy bardzo pikantnych smaków, to z papryczek możemy wcześniej usnąć pestki. Limonkę myjemy, kroimy na pół, z jednej części wyciskamy sok - drugą rozkrajamy na ćwiartki.
krok 3
Makaron ryżowy: przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
krok 4
Smażenie: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy je przez 2 minuty na dużym ogniu. Na koniec dodajemy sos sojowy, sok z limonki, a także odrobinę brązowego cukru i smażymy jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Dodajemy makaron i mieszamy.
krok 5
Podanie: makaron ryżowy z krewetkami przekładamy na talerze, posypujemy sezamem oraz resztą posiekanej dymki i papryczki chilli. Pozostałą limonkę serwujemy po jednej do każdej porcji.

