
Krewetki z pomidorami
- krewetki: 300 g
- pomidorki koktajlowe: 300 g
- masło klarowane: 30 g
- czosnek: 3 ząbki
- natka pietruszki: 3 gałązki
- papryka chili: 0.5 szt.
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki: jeśli mamy mrożone, to wcześniej wyjmujemy je z zamrażarki. Te w pancerzykach musimy najpierw z nich obrać. Następnie delikatnie nacinamy grzbiet i wyciągamy czarną nitkę - jelito. Bez tego kroku danie byłoby gorzkie.
krok 2
Przyprawy: czosnek obieramy i kroimy w plasterki, chili oczyszczamy z pestek i siekamy w cieniutkie paseczki. Z cytryny wyciskamy 1 łyżkę soku. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy.
krok 3
Smażenie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy krewetki, czosnek i chili. Krewetki smażymy po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ściągamy z patelni.
krok 4
Pomidorki koktajlowe: wrzucamy je na tę samą patelnię i smażymy do momentu aż zaczną pękać i puszczać sok. Dorzucamy krewetki, mieszamy i smażymy 2–3 minuty. Do krewetek w pomidorach dodajemy natkę pietruszki.

