
Krewetki z suszonymi pomidorami
- krewetki: 220 g
- suszone pomidory: 150 g
- masło: 60 g
- czosnek: 15 g
- natka pietruszki: 15 g
- sól: g
- pieprz czarny: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki myjemy w zimnej bieżącej wodzie i obieramy: delikatnie odciągamy główkę i odkładamy na bok. Następnie chwytamy pancerzyk u nasady i delikatnie go ściągamy. Na koniec delikatnie ściskamy krewetkę wzdłuż grzbietu i wyciągamy ciemną żyłkę. W ten sposób uzyskujemy gotowe mięso. Jeżeli jednak zależy nam na czasie, warto kupić już obrane krewetki, wtedy przepis będzie naprawdę szybki.
krok 2
Natkę pietruszki dobrze myjemy i kroimy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (możemy go też bardzo drobno pokroić nożem). Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy ze słoika po pomidorach. Dodajemy czosnek, pomidory i smażymy na niskiej mocy palnika przez 2-3 minuty.
krok 3
Krewetki z suszonymi pomidorami wrzucamy na patelnię i doprawiamy pieprzem i solą. Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty, aż krewetki osiągną bladoróżowy kolor (jednak nie przeciągajmy smażenia, inaczej mięso stanie się gumowate). Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
krok 4
Danie podajemy jeszcze ciepłe, z chrupiącą, grillowaną bagietką. Warto udekorować je przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i świeżym szczypiorkiem. Możemy również ugotować np. fettuccine i przygotować makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami.

