Porady:
- Do potrawy pasują krewetki koktajlowe lub tygrysie.
- Jeśli mają widoczną czarną pręgę (jelito), usuńmy ją przed smażeniem.
- W Polsce mamy trudny dostęp do świeżych krewetek. Jeśli kupujemy mrożone, wybierajmy pakowane próżniowo. W opakowaniu bez dostępu powietrza są dłużej świeże i zachowują więcej walorów smakowych.
- Krewetki poddane długiej obróbce termicznej mogą zrobić się gumowate. Wystarczy 5–6 min smażenia, aby były idealne.
- Na koniec warto je skropić oliwą i sokiem z cytryny lub limonki.
- Jeśli krewetki z warzywami planujemy podać z bagietką, oliwę z oliwek możemy dodać już podczas smażenia – zamiast oleju lub na sam koniec.
- Możemy wybrać paprykę w dowolnym kolorze, np. czerwoną i żółtą.
- Do krewetek z warzywami (poza szczypiorkiem) doskonale pasują także inne zioła, np. natka pietruszki lub świeża kolendra.
Notka redakcyjna:
Krewetki z warzywami po chińsku
Do krewetek z warzywami po chińsku potrzebny jest jeszcze słodko–słony sos. Przygotowujemy go na bazie sosu sojowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, cukru i wody:
- w osobnym naczyniu mieszamy 30 ml sosu sojowego z 5 g skrobi, 150 ml wody i 5 g cukru (białego lub trzcinowego),
- dobrze rozmieszane składniki dodajemy do krewetek i warzyw na patelni,
- mieszamy do zagotowania sosu,
- jeśli jest za gęsty, dodajemy więcej wody.
Smażone krewetki z warzywami – warianty
Poza składnikami wymienionymi w podstawowym przepisie, możemy dodać:
- fasolkę szparagową – zieloną lub żółtą,
- cukinię – pokrojoną w plasterki, paski lub długie wstążki,
- szparagi – najszybszą opcją są zielone, których nie trzeba obierać,
- groszek cukrowy – zamiast konserwowego,
- marchewkę – pokrojoną w paski lub plasterki.
Danie możemy przygotować od razu z ryżem, tak jak risotto z owocami morza lub hiszpańską paellę.
Jak i z czym podać krewetki z warzywami?
Krewetki smażone z warzywami najlepiej przełożyć do głębokich talerzy lub miseczek. Wlewamy do nich także olej lub oliwę, które są doskonałym nośnikiem smaku. Do dania w stylu śródziemnomorskim podajemy:
Z kolei jeśli planujemy nawiązać do kuchni azjatyckiej, dodajmy: