
Krewetki ze szparagami
- szparagi: 500 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- czosnek: 4 ząbki
- krewetki: 500 g
- sól: 3 g
- chili: 3 g
- natka pietruszki: 10 g
- limonka: 1 szt.
- masło: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: pietruszkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy z osłonek, a następnie kroimy w kostkę. Limonkę wyparzamy, dzielimy na pół. Do przygotowania dania będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której wyciskamy sok.
krok 2
Krewetki: oczyszczamy z pancerzyków oraz nitki jelitowej. Następnie płuczemy je pod bieżącą zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Krewetki przekładamy do szerokiej miski. Łączymy je z 15 ml oliwy, ostrą papryczką chili, solą, trzema posiekanymi ząbkami czosnku, sokiem z limonki i natką pietruszki.
krok 3
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Są one wyjątkowo delikatne, więc nie trzeba ich obierać.
krok 4
Smażenie: 15 ml oliwy rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy szparagi oraz posiekany jeden ząbek czosnku. Całość podgrzewamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy krewetki i smażymy ok. 2–3 minut. Na końcu wszystko łączymy z masłem, mieszamy oraz doprawiamy solą. Gotowe danie wykładamy na duży talerz.

