
Krokiety z grzybami i cebulką
- grzyby: 500 g
- mąka: 220 g
- mleko: 500 ml
- jajka: 4 szt.
- bułka tarta: 75 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 3 łyżeczek
- cebula: 2 szt.
- olej: 10 łyżek stołowych
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal218
- tłuszcz9g
- węglowodany31g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie krokietów z grzybami zaczynamy od zrobienia naleśników. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, a następnie dodajemy mleko oraz 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto na naleśniki, z których chcemy zrobić krokiety z grzybami leśnymi powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie porządnie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu przykrywamy gotowe placki i odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły i stały się bardziej elastyczne.

istock krok 2
Jak zrobić farsz grzybowy do krokietów? Grzyby dokładnie myjemy. Przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy grzyby i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowane grzyby odcedzamy. Zimne grzyby kropimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, doprawiamy solą, pierzem i smażymy przez ok 10 minut stale mieszając. Farsz grzybowy do krokietów odstawiamy do przestygnięcia.

istock krok 3
Gotowym farszem grzybowym nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki i zawijamy, zaginając dwa boki do środka, a następnie rolując całość (najlepiej ułożyć farsz grzybowy do połowy naleśnika). Szykujemy dwa talerze. W jednym rozbijamy 2 jajka (najlepiej użyć głębokiego talerza stołowego) do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Krokiety z grzybami maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce. Krokiety smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni do czasu, aż staną się złote.

istock

