
Królewiec
- mąka pszenna: 515 g
- cukier: 445 g
- miód: 30 ml
- soda oczyszczona: 5 g
- jajka: 5 szt.
- masło: 415 g
- mąka ziemniaczana: 130 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- woda: 30 ml
- mleko: 515 ml
- cukier waniliowy: 30 g
- powidła śliwkowe: 200 g
- czekolada deserowa: 90 g
Sposób przygotowania
krok 1
Miodowe placki: 400 g mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 100 g cukru, miód, sodę, 1 jajko i 150 g zimnego masła – siekamy je nożem, a następnie zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wielkości 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Pieczenie: wyjmujemy miodowe ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek w rozmiarze formy do pieczenia. Placki przekładamy do blaszek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–30 min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik pozostawiamy włączony.
krok 4
Biszkopt: sięgamy po 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy 200 g cukru. Miksujemy jeszcze przez 2 min. W osobnej misce mieszamy 100 g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną (również 100 g) i proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy żółtka, 30 ml wody i po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.
krok 5
Pieczenie biszkoptu: masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (taki sam rozmiar jak na miodowe placki). Pieczemy 30 min w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe i wyjmujemy do ostygnięcia.
krok 6
Gotowanie budyniu: w garnku wstawiamy do zagotowania 400 ml mleka. W osobnym naczyniu mieszamy 100 ml mleka z 15 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy mieszankę na budyń i energicznie łączymy składniki, aż powstanie gęsta i spójna masa.
krok 7
Masa budyniowa: do gorącego budyniu dodajemy 250 g masła i miksujemy na niskich obrotach. Masę dzielimy na dwie części.
krok 8
Przekładanie ciasta: na placek miodowy nakładamy pół porcji powideł śliwkowych i połowę masy budyniowej. Na to kładziemy biszkopt, pozostałe powidła, drugą połowę masy i drugi miodowy placek.
krok 9
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę. Dodajemy 15 g masła, 15 ml mleka i 45 g cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę studzimy i nakładamy ją na przygotowane ciasto królewiec.

