Reklama

Niedzielny obiad, który smakował wszystkim.

Składniki:

Udka:
3 duże królicze udka
12 plasterków boczku wędzonego
1,5 cebuli
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka, majeranek
3 łyżki oleju
Kluski śląskie:
20 ziemniaków
2 jajka
mąka ziemniaczana

Kroki przygotowania:

Udka królicze ponacinać. Do nacięć wkładać 3 plastry boczku i poćwiartkowaną cebulę. Posypać przyprawami oraz polać każde udko jedną łyżką oleju. Smażyć w brytfance ok 1 godziny. W trakcie smażenia mięso polać zimną wodą, aby się nie przypiekło.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić oraz przcisnąć przez praskę. Wbić dwa jajka i wymieszać ze sobą.
Następnie masę równo wygładzić i nożem podzielić na 4 części. Jedną część masy wyjąć z miski i wsypać na jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i zagnieść. Uformować kluski. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i wrzucić kluski. Gotować ok. 10 minut.
Ja podałam ze surówką z białej kapusty i marchewki z przyprawami.
Smacznego:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama