
Królik w sosie śmietanowym z musztardą
- królik: 600 g
- olej rzepakowy: 65 ml
- musztarda francuska: 65 g
- sos sojowy: 15 ml
- tymianek: 7 g
- mąka pszenna: 100 g
- smalec: 70 g
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- białe wytrawne wino: 125 ml
- bulion warzywny: 1 l
- śmietana 36%: 250 ml
- serek śmietankowy: 50 g
- kurkuma: 2 g
- pieprz czarny: 5 g
- sól: 5 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal550
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na królika w sosie śmietanowym zaczynami od dokładnego wymieszania wszystkich składników marynaty, czyli: oleju rzepakowego (65 ml), musztardy francuskiej (35 g), sosu sojowego (15 ml), suszonego tymianku (5 g). Następnie wkładamy do niej umyte i osuszone skoki królika, a następnie marynujemy je przez ok. 1 godzinę (najlepiej 6-8 godz.). Po upływie tego czasu mięso wyciągamy z marynaty, oprószamy mąką i smażymy na smalcu na złoty kolor.

iStock krok 2
Kolejnym krokiem w przygotowaniu przepisu na duszonego królika jest przełożenie podsmażonych skoków z królika na talerz. Natomiast na smalec ze smażenia wrzucamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dorzucamy do niej posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Po upływie kilku minut do warzyw wkładamy skoki, wlewamy wino, bulion, a następnie całość przykrywamy i dusimy przez ok. 1 godz.

iStock krok 3
Jeśli nasz duszony królik jest już miękki, to ostrożnie wyjmujemy go z garnka i wlewamy do niego śmietanę, wymieszaną z musztardą, serkiem i kurkumą. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Skoki układamy na talerzu i polewamy sosem śmietanowym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

iStock

