Reklama

Królik z sosem orzechowym łączy delikatne, białe mięso z esencjonalnym, zagęszczonym wywarem. To pełne aromatu danie, a orzechowa nuta sprawia, że mięso jest pełne smaku, wyraziste, a otulający je sos zapewnia mu soczystość. Można podawać go z ziemniakami z wody lub opiekanymi, odpowiednie będą też małe pyzy i delikatne kopytka. Królik w sosie orzechowym to elegancka propozycja, która sprawdzi się na niedzielny obiad, imieninową kolację lub inną, większą uroczystość.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal800
  • tłuszcz60g
  • tłuszcz nasycony25g
  • węglowodany10g
  • cukry5g
  • błonnik3g
  • białko80g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w piórka, smażymy około 3 minut na rozgrzanym maśle i oleju.

  • krok 2

    Mięso: myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je na patelnię z cebulą i obsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy około pół godziny.

  • krok 3

    Masło i mąka: mieszamy je i zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na chwilę do lodówki.

  • krok 4

    Z garnka: wyjmujemy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Trzymamy w piekarniku, żeby utrzymać ciepło. Wyjmujemy z lodówki kulkę masła, odwijamy z folii i wkładamy do wywaru, który został w garnku. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez durszlak i dodajemy zmielone orzechy włoskie.

  • krok 5

    Do sosu: dodajemy sok z cytryny. Krótko gotujemy, dodajemy też żółtko utarte ze śmietaną. Mieszamy, solimy, podgrzewamy - ale nie gotujemy - żeby żółtko się nie ścięło. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline,cz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama