
Królik z sosem orzechowym
- królik: 1 kg
- masło: 100 g
- cebula: 150 g
- orzechy włoskie: 30 g
- sok z cytryny: 40 ml
- żółtko: 70 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- śmietana: 200 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal800
- tłuszcz60g
- tłuszcz nasycony25g
- węglowodany10g
- cukry5g
- błonnik3g
- białko80g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w piórka, smażymy około 3 minut na rozgrzanym maśle i oleju.
krok 2
Mięso: myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je na patelnię z cebulą i obsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy około pół godziny.
krok 3
Masło i mąka: mieszamy je i zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na chwilę do lodówki.
krok 4
Z garnka: wyjmujemy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Trzymamy w piekarniku, żeby utrzymać ciepło. Wyjmujemy z lodówki kulkę masła, odwijamy z folii i wkładamy do wywaru, który został w garnku. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez durszlak i dodajemy zmielone orzechy włoskie.
krok 5
Do sosu: dodajemy sok z cytryny. Krótko gotujemy, dodajemy też żółtko utarte ze śmietaną. Mieszamy, solimy, podgrzewamy - ale nie gotujemy - żeby żółtko się nie ścięło. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline,cz.

