
Krówki domowej roboty
- mleko: 2 szklanki
- cukier: 2 szklanki
- masło: 100 g
- cukier waniliowy: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krówki – przepis:
Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, następnie wlewamy mleko, wsypujemy oba cukry i mieszamy, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to około 50 minut (do godziny). Tak powstają krówki ciągutki. Następnie przygotowując domowe krówki należy uważać, aby nie przypalić masy.
krok 2
Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa. Aby otrzymać krówki kruche należy troszkę wydłużyć czas gotowania (do godziny).

krok 3
Gotową masę na krówki domowe należy wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu. Następnie trzeba całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Potem nożem trzeba cukierki krówki pokroić w kostkę lub uformować z masy dowolne kształty. Krówki domowej roboty są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Z trudem poprzestanie się na jednej kostce.


