Reklama

Kruche babeczki z kremem i kiwi wypełnione są pysznym, słodkim budyniem, przełamanym lekko kwaskowatą galaretką. Mają idealną konsystencję: aksamitna masa doskonale łączy się z foremką z kruchego ciasta i soczystym owocem na wierzchu. Będą świetnym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty podczas podwieczorku. Jesteście ciekawi tego deseru? Koniecznie spróbujcie, jak smakują kruche babeczki z kremem i kiwi.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal305
  • tłuszcz17g
  • tłuszcz nasycony7g
  • węglowodany30g
  • cukry13g
  • błonnik1g
  • białko7g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Rozbijamy jedno jajko i oddzielamy białko od żółtka (żółtko wykorzystamy w kolejnych krokach przygotowania). Białko ubijamy na sztywną pianę.

  • krok 2

    Foremki do babeczek lub ewentualnie tartaletek (możemy też wykorzystać blaszki do muffinek) o średnicy ok. 7-8 cm smarujemy odrobiną masła lub oleju (najlepszy będzie o neutralnym smaku, np. słonecznikowy) – wystarczy niewielka ilość, ponieważ ułatwi nam to wyjęcie upieczonych foremek.

  • krok 3

    Gotowe kruche ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i dzielimy na 8 równych kawałków. Dokładnie wykładamy nimi foremki, a następnie każdą przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub papilotką i obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi (jest to konieczne, żeby podczas pieczenia ciastko zachowało równy kształt). Jeśli mamy czas, możemy przygotować kruche ciasto samodzielnie w domu – będzie zdecydowanie zdrowsze.

  • krok 4

    Układamy foremki na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem, smarujemy pianą z białek i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, aż kruche ciastka będą rumiane. Gotowe babeczki studzimy przez 5 minut, po czym wyciągamy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 5

    Rozbijamy pozostałe 3 jajka, oddzielając białka od żółtek (białka nie będą nam potrzebne, możemy je jednak zamrozić do późniejszego wykorzystania lub zrobić z nich np. roladę bezową). Wszystkie żółtka (razem z tym z pierwszych kroków przygotowania) umieszczamy w misie razem z cukrem i mąką i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta.

  • krok 6

    Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Następnie dodajemy ⅓ płynu do jajek i mąki, cały czas ubijając, aż wszystko się wymiesza. Masę przelewamy do pozostałej części mleka, a rondelek ustawiamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając zawartość silikonową szpatułką. Doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy dalej, aż stanie się gładka i gęsta.

  • krok 7

    Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę (najlepsza będzie zielona, np. o smaku kiwi lub agrestu) i mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia. Krem pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (powinien wciąż być delikatnie ciepły, jednak nie gorący).

  • krok 8

    W tym czasie obieramy kiwi ze skórki (możemy przeciąć owoc na pół, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką; innym sposobem jest użycie obieraczki) i kroimy w poprzek na plasterki ok. 3 mm grubości.

  • krok 9

    Foremki z kruchego ciasta wypełniamy jeszcze ciepłym kremem budyniowym i dekorujemy plasterkami kiwi. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 10

    Kruche babeczki z kremem i kiwi podajemy schłodzone, z filiżanką gorącej kawy lub herbaty.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama