
Kruche babeczki z kremem i kiwi
- kruche ciasto: 320 g
- jajka: 4 szt.
- mleko: 400 ml
- cukier trzcinowy: 35 g
- mąka pszenna: 10 g
- galaretka agrestowa: 40 g
- kiwi: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal305
- tłuszcz17g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany30g
- cukry13g
- błonnik1g
- białko7g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Rozbijamy jedno jajko i oddzielamy białko od żółtka (żółtko wykorzystamy w kolejnych krokach przygotowania). Białko ubijamy na sztywną pianę.
krok 2
Foremki do babeczek lub ewentualnie tartaletek (możemy też wykorzystać blaszki do muffinek) o średnicy ok. 7-8 cm smarujemy odrobiną masła lub oleju (najlepszy będzie o neutralnym smaku, np. słonecznikowy) – wystarczy niewielka ilość, ponieważ ułatwi nam to wyjęcie upieczonych foremek.
krok 3
Gotowe kruche ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i dzielimy na 8 równych kawałków. Dokładnie wykładamy nimi foremki, a następnie każdą przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub papilotką i obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi (jest to konieczne, żeby podczas pieczenia ciastko zachowało równy kształt). Jeśli mamy czas, możemy przygotować kruche ciasto samodzielnie w domu – będzie zdecydowanie zdrowsze.
krok 4
Układamy foremki na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem, smarujemy pianą z białek i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, aż kruche ciastka będą rumiane. Gotowe babeczki studzimy przez 5 minut, po czym wyciągamy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 5
Rozbijamy pozostałe 3 jajka, oddzielając białka od żółtek (białka nie będą nam potrzebne, możemy je jednak zamrozić do późniejszego wykorzystania lub zrobić z nich np. roladę bezową). Wszystkie żółtka (razem z tym z pierwszych kroków przygotowania) umieszczamy w misie razem z cukrem i mąką i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta.
krok 6
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Następnie dodajemy ⅓ płynu do jajek i mąki, cały czas ubijając, aż wszystko się wymiesza. Masę przelewamy do pozostałej części mleka, a rondelek ustawiamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając zawartość silikonową szpatułką. Doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy dalej, aż stanie się gładka i gęsta.
krok 7
Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę (najlepsza będzie zielona, np. o smaku kiwi lub agrestu) i mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia. Krem pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (powinien wciąż być delikatnie ciepły, jednak nie gorący).
krok 8
W tym czasie obieramy kiwi ze skórki (możemy przeciąć owoc na pół, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką; innym sposobem jest użycie obieraczki) i kroimy w poprzek na plasterki ok. 3 mm grubości.
krok 9
Foremki z kruchego ciasta wypełniamy jeszcze ciepłym kremem budyniowym i dekorujemy plasterkami kiwi. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 10
Kruche babeczki z kremem i kiwi podajemy schłodzone, z filiżanką gorącej kawy lub herbaty.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

