
Ciastka korzenne
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 150 g
- cukier puder: 100 g
- miód: 25 g
- przyprawa do piernika: 12 g
- sól: 2 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- cynamon: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Łączenie składników: mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy do niej sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło (z mleka krowiego lub roślinne) z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy do niej jajko (w temperaturze pokojowej) oraz miód i jeszcze przez chwilę miksujemy. Łączymy ją partiami z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto rękami i formujemy z niego kulę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
krok 2
Formowanie ciasteczek: dzielimy schłodzoną masę na dwie części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, żeby nie zdążyła się zagrzać, kiedy formujemy pierwszą partię ciasteczek. Za pomocą wałka tworzymy cienki placek (o grubości około 3 mm). Wykrajamy z niego ciastka korzenne o różnych kształtach. Jeśli nie mamy w domu specjalnych foremek do wycinania, możemy po prostu użyć szklanki lub obrysować dowolny szablon małym nożykiem.
krok 3
Pieczenie: układamy wykrojone kruche ciasteczka korzenne na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 12–15 minut. W tym czasie powinny się lekko zrumienić. Nie przejmujmy się, jeśli w środku wydają się być jeszcze trochę miękkie. Po wystudzeniu staną się chrupiące. Najlepiej ułożyć je na kratce cukierniczej. Można ozdobić je podobnie jak podstawowe maślane kruche ciasteczka, na przykład za pomocą lukru, polewy czekoladowej, karmelu lub masy marcepanowej.

