Reklama

Przepis dla tych, którzy dbają o linię, lubią chrupiące lekko czekoladowe ciasteczka.

Składniki:

185 g roztopionego masła,
1 szklanka muesli
najlepiej wykorzystać resztki różnych,
1/2 szklanki płatków migdałowych,
1/2 szklanki rodzynek,
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
70 g brązowego cukru,
1/4 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki kakao
1 spora łyżka miodu
1 roztrzepane jajko

Kroki przygotowania:

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki
jeśli macie duże rodzynki można je trochę pokroić. Do rondelka
w którym roztapialiście masło dodać miód i rozpuścić go w jeszcze ciepłym maśle
po lekkim przestudzeniu dodać jajo i dokładnie wymieszać. Jajowo-masłową mieszaninę dodajemy do suchych składników. Mieszamy łopatką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta (ja pomagałam sobie średnią łyżką do lodów) i lekko spłaszczamy wilgotnymi rękoma
pozostawcie między ciasteczkami odstępy.Pieczemy ok. 15 minut
studzimy na kratce. Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem lub udekorować stopioną czekoladę. Są pyszne!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama