Reklama

Kruche ciasteczka wielkanocne mają pyszne, kakaowe wnętrze i słodki, biały wierzch oraz sezonową dekorację w postaci czekoladowych króliczków. Są znane jako crinkle cookies, ponieważ zdobią je pęknięcia, które ciekawie uwydatnia posypka z cukru pudru. Są niezwykle proste do zrobienia, a zaskoczą wszystkich domowników niecodziennym wyglądem. Sprawdźcie nasz przepis na ciasteczka wielkanocne – deser na jeden kęs i ozdobę świątecznego stołu.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal143
  • tłuszcz6g
  • tłuszcz nasycony3g
  • węglowodany20g
  • cukry15g
  • błonnik1g
  • białko2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ucieramy razem kakao, drobny cukier do wypieków, olej i jajko. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Mieszamy suche składniki z masą kakaową, aż uzyskamy miękkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

  • krok 2

    Wykładamy dużą blachę do pieczenia pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 17°C (z termoobiegiem). Przesiewamy cukier puder do miski. Powinna być dosyć duża, ale płytka – będziemy w niej obtaczać wielkanocne ciasteczka przed pieczeniem.

  • krok 3

    Formujemy ze schłodzonego ciasta 15 kulek (każda z nich powinna ważyć około 20 g). Obtaczamy je w cukrze pudrze, po czym układamy w równych odstępach na przygotowanej blaszce z pergaminem. Pieczemy przez 9 minut, a następnie w środek każdego ciasteczka wciskamy wielkanocną czekoladkę (na przykład w kształcie króliczka lub pisanki) – białą, mleczną lub deserową. Trzymamy w piekarniku jeszcze przez 1 minutę, żeby czekolada lekko się rozpuściła i przykleiła do ciastek.

  • krok 4

    Pozostawiamy kruche ciasteczka wielkanocne na blaszce, aż osiągną temperaturę pokojową. Nie przejmujmy się, jeśli wydają nam się na początku miękkie w środku. Kiedy wystygną, stwardnieją. Przechowujemy je w hermetycznym pojemniku, żeby uchronić je przed wpływem wilgoci. Najlepiej spożyć je w ciągu 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama