
Kruche ciasteczka wielkanocne
- kakao: 30 g
- cukier drobny: 100 g
- olej: 2 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 90 g
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- cukier puder: 25 g
- czekolada deserowa: 15 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal143
- tłuszcz6g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany20g
- cukry15g
- błonnik1g
- białko2g
Sposób przygotowania
krok 1
Ucieramy razem kakao, drobny cukier do wypieków, olej i jajko. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Mieszamy suche składniki z masą kakaową, aż uzyskamy miękkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
krok 2
Wykładamy dużą blachę do pieczenia pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 17°C (z termoobiegiem). Przesiewamy cukier puder do miski. Powinna być dosyć duża, ale płytka – będziemy w niej obtaczać wielkanocne ciasteczka przed pieczeniem.
krok 3
Formujemy ze schłodzonego ciasta 15 kulek (każda z nich powinna ważyć około 20 g). Obtaczamy je w cukrze pudrze, po czym układamy w równych odstępach na przygotowanej blaszce z pergaminem. Pieczemy przez 9 minut, a następnie w środek każdego ciasteczka wciskamy wielkanocną czekoladkę (na przykład w kształcie króliczka lub pisanki) – białą, mleczną lub deserową. Trzymamy w piekarniku jeszcze przez 1 minutę, żeby czekolada lekko się rozpuściła i przykleiła do ciastek.
krok 4
Pozostawiamy kruche ciasteczka wielkanocne na blaszce, aż osiągną temperaturę pokojową. Nie przejmujmy się, jeśli wydają nam się na początku miękkie w środku. Kiedy wystygną, stwardnieją. Przechowujemy je w hermetycznym pojemniku, żeby uchronić je przed wpływem wilgoci. Najlepiej spożyć je w ciągu 3 dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

