
Kruche ciasteczka z mascarpone
- żółtko: 80 g
- cukier: 150 g
- masło: 150 g
- mąka: 220 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- wanilia: 1 szt.
- mascarpone: 150 g
- śmietana 36%: 100 ml
- cukier puder: 200 g
- truskawki: 40 g
- pistacje: 20 g
- melisa: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Przekładamy do malaksera, dodajemy masło i oba rodzaje mąki, przesiane. Krótko wyrabiamy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma płatami papieru do wypieków. Chowamy do lodówki na 3 godz.
krok 2
Pieczenie: okrągłą foremką o śr. 8 cm wycinamy ciastka i pieczemy je w temp. 180°C przez 15–20 min, studzimy.
krok 3
Krem: strąk wanilii rozcinamy, czubkiem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do mascarpone, które ucieramy ze śmietanką i cukrem pudrem. Następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz., a później ubijamy na gęsty krem. Truskawki kroimy w cieniutkie plasterki tuż przed podaniem. Na ciastka wykładamy krem, na niego – truskawki, obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem, posiekanymi pistacjami i listkami melisy.

