Porady:
- Do przygotowania kruchego ciasta z kruszonką, zamiast cukru możemy użyć również ksylitolu lub erytrolu. Cechują się one niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą być stosowane przez osoby chore na cukrzycę. Warto jednak zaznaczyć, że różnią się one od siebie natężeniem słodkości. Powinniśmy w takiej sytuacji dokładnie ocenić ilość produktu, który dodamy do pozostałych składników wypieku.
- Mąkę ziemniaczaną z powodzeniem zamienimy na pszenną, orkiszową lub ryżową.
- Składniki takie jak masło oraz jajka powinny być zimne. Ponadto ciasto wyrabiamy krótko i szybko. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, wypiek nie wyjdzie kruchy, lecz twardy.
- Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych borówek. W ostateczności można użyć również mrożonych owoców. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a następnie osuszyć.
- Kruszonkę możemy wzbogacić o ekstrakt waniliowy, kakao lub aromatyczne przyprawy, np. cynamon, kardamon. Niektórzy część mąki zastępują również mielonymi migdałami bądź orzechami laskowymi.
Notka redakcyjna:
Kruche ciasto z kruszonką – o co możemy je wzbogacić?
Kruche ciasto z kruszonką może w sobie skrywać wiele pysznych dodatków. Nadadzą mu one fantastycznego smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy, możemy zastąpić nimi borówki lub połączyć je z tymi pysznymi owocami. Wystarczy, że wzbogacimy ten wyjątkowy deser o:
- konfiturę – najlepiej sprawdzi się ta domowej roboty. Wystarczy posmarować nią surowe ciasto. Konfitura stanowi świetną alternatywę dla owoców,
- owoce – do kruchego ciasta rewelacyjnie pasują truskawki, jabłka, wiśnie, jagody oraz śliwki. W maju warto sięgnąć również po rabarbar,
- bezę – delikatna pianka wspaniale komponuje się z chrupiącą kruszonką. Wystarczy, że ubijemy białka z niewielką ilością cukru na sztywną pianę. Całość wykładamy na owoce i posypujemy surowym ciastem,
- budyń – przygotujemy go na bazie żółtek, mąki ziemniaczanej, mleka i cukru. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy sięgnąć również po gotowy produkt w proszku. Gotowy budyń rozsmarowujemy na owocach lub surowym cieście. Na końcu posypujemy go kruszonką,
- domową nutellę – to świetna propozycja dla wszystkich fanów czekolady. Należy jednak zaznaczyć, że ciasto w takim wydaniu będzie wyjątkowo słodkie.
Kruche ciasto z kruszonką – czym je udekorować?
Kruche ciasto z kruszonką możemy udekorować:
- polewą czekoladową – zrobimy ją na bazie masła, czekolady, mleka oraz cukru. Świetnie komponuje się z uprażonymi orzechami laskowymi lub migdałami,
- polewą kakaową – to dobra alternatywa dla polewy czekoladowej. Odznacza się nieco delikatniejszym smakiem i trochę rzadszą konsystencją,
- cukrem pudrem – wystarczy posypać nim wypiek,
- owocami – świeże owoce nadadzą ciastu lekkiej, orzeźwiającej nuty,
- lukrem – żeby go przygotować, wystarczy połączyć cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.
Kruche ciasto z kruszonką – wersja bezglutenowa
Kruche ciasto z kruszonką bez problemu wykonamy w wersji bezglutenowej. W takiej sytuacji zamiast mąki pszennej możemy dodać ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, a nawet jaglaną. Każda z nich odznacza się nieco innymi właściwościami. W związku z tym warto wymieszać je ze sobą. W ostateczności możemy sięgnąć również po gotową mieszankę ze sklepu. Przed kupnem produktu, polecamy dokładnie sprawdzić jego skład.