Porady:
- Składniki na ciasto kruche, takie jak masło, jajka i śmietana należy schłodzić wcześniej w lodówce. Składniki łączymy szybko do uzyskania jednorodnej masy. Nie wyrabiamy ciasta, aby nie doprowadzić do wytworzenia większej ilości glutenu. Jest on odpowiedzialny za elastyczność, więc takie ciasto nie byłoby kruche.
- Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogutru, np. greckiego.
- Do połączenia składników na ciasto możemy użyć także miksera z hakami.
- Jeśli mamy mniej czasu na przygotowanie ciasta, możemy pominąć czas chłodzenia spodu w lodówce. Na wierzch zamiast kruszonki startej na tarce możemy położyć kartkę z pasków lub pourywane kawałki ciasta.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po owoce mrożone. Taką mieszankę należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Jak uniknąć zakalca w cieście z owocami? Przed rozłożeniem owoców na blacie można je wymieszać z niewielką ilością mąki lub bułki tartej. Taki dodatek hamuje wydzielanie soków, które mogłyby za bardzo namoczyć ciasto.
Notka redakcyjna:
Jakie owoce do kruchego ciasta?
Jako nadzienie do kruchego ciasta sprawdzą się także inne owoce – najlepiej sezonowe – takie jak:
- czereśnie lub wiśnie – przed dodaniem ich do ciasta należy je umyć i wydrylować,
- śliwki – również myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Łatwo wtedy wyjąć z nich pestki,
- jabłka – możemy je pokroić na mniejsze kawałki i doprawić cynamonem lub kandyzowaną skórką pomarańczową,
- brzoskwinie lub morele – podobnie jak śliwki, kroimy je na połówki, aby wyjąć pestkę. Możemy, ale nie musimy obierać ich ze skórki,
- czerwona porzeczka – jest kwaśna, więc świetnie sprawdza się w zestawieniu z innymi słodkimi owocami, np. truskawkami. Porzeczkę myjemy i odrywamy ogonki,
- agrest – z umytych owoców odcinamy końcówki i układamy na spodzie ciasta. Ciekawą opcją jest wymieszanie ich z galaretką agrestową, jak w przepisie na ciasto kruche z agrestem i bezą.
Owoce możemy mieszać według własnego uznania lub dodawać oddzielnie, jak w przepisie na kruche ciasto z wiśniami i bezą, jabłecznika na kruchym cieście lub kruche ciasto z truskawkami. W sezonie na słodko–kwaśne różowe łodygi dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto kruche z rabarbarem.
Dodatki do kruchego ciasta z owocami
Prosty przepis na kruchy placek z owocami sezonowymi możemy wzbogacić o dodatek słodkiego kremu lub bezy, aby stworzyć bardziej wytworny deser. Poniżej najbardziej popularne kompozycje:
- ciasto kruche z owocami i pianką – budyniową piankę zrobimy z piany z białek i budyniu waniliowego w proszku, jak w przepisie na tradycyjną szarlotkę z pianką,
- kruche ciasto z bezą – białka ubijamy na sztywno z drobnym cukrem. Wykładamy na podpieczone ciasto z owocami ok. 15–20 min. przed końcem pieczenia,
- ciasto kruche z owocami, kruszonką i lukrem – kruchy placek świetnie smakuje polany szybkim lukrem z cytryny i cukru pudru,
- ciasto kruche z budyniem i owocami – domowy budyń waniliowy lub budyń z proszku przygotowujemy z połowy porcji mleka. Studzimy i rozprowadzamy na owocach, a następnie przykrywamy kruszonką, jak w przepisie na ciasto z budyniem i truskawkami,
- ciasto kruche z mascarpone i owocami – pysznym opcją jest również podpieczenie samego spodu, na który (po wystudzeniu) nakładamy krem śmietankowy z mascarpone i świeże owoce.
Bezglutenowe ciasto kruche z owocami
W wersji bezglutenowej rezygnujemy z mąki pszennej. Możemy ją zastąpić gotową mieszanką lub samodzielnie przygotowanym miksem złożonym z mąki:
- ryżowej,
- owsianej,
- kukurydzianej,
- gryczanej,
- kokosowej,
- migdałowej,
- z tapioki,
- lub skrobi ziemniaczanej.
Kruche ciasta z owocami świetnie wychodzą także na mące jaglanej. Podobnie jak pszenny odpowiednik, jest ona doskonałym spoiwem – dzięki niej ciasto po upieczeniu nie rozpada się na drobne kawałki.