Porady:
- Ciasto z porzeczkami i bezą można przygotować też w wersji z innymi owocami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, śliwki, czereśnie, wiśnie, rabarbar czy jagody. Poza sezonem letnim, świetnym dodatkiem do tego ciasta będą też dżemy, konfitury i powidła.
- Jeśli chcecie, aby kruche ciasto z porzeczkami i bezą było bardziej dietetyczne, możecie zastąpić cukier erytrytolem, ksylitolem lub stewią. Ta mała zmiana nie wpłynie na smak wypieku, a znacznie obniży jego kaloryczność.
- Kruche ciasto z porzeczkami i bezą można przygotować też w formie tartaletek na jedną porcję. Wystarczy podzielić schłodzoną masę na kilka równych porcji, a następnie rozwałkować małe kółka i wylepić nimi specjalne małe blaszki. Oczywiście należy wtedy skrócić czas pieczenia.
- Ten wypiek można też przygotować na wegańskim kruchym cieście na bazie oleju kokosowego, mąki i cukru. W wersji roślinnej na wierzchu dodajemy bezę z ubitej aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy w puszce.
Lubisz porzeczkowe desery? Wypróbuj też przepisy na: ciasto drożdżowe z porzeczkami, sernik z porzeczkami i muffinki z porzeczkami.
Notka redakcyjna:
Ciasto z porzeczkami i bezą - przepis podstawowy i dodatki
Podstawowy przepis jest pyszny i efektowny, jednak można go dodatkowo modyfikować, podmieniając składniki lub dorzucając rozmaite dodatki. Do ubitych białek warto dorzucić garść wiórek kokosowych. Takie ciasto z porzeczkami i bezą kokosową ma wspaniały smak i absolutnie rozkoszny aromat. Kruche ciasto z porzeczkami i bezą można też urozmaicić dodatkiem kruszonki. Najprostszą zrobimy z masła, mąki i cukru w proporcji 2:1:1.
Ciasto kruche z porzeczkami i bezą świetnie smakuje w wersji kakaowej. Jeśli więc lubicie czekoladowe słodycze, przygotujcie ciemny spód z kakao. Wystarczy zastąpić nim 10 % z całej ilości mąki. Innym smacznym pomysłem jest dodanie do surowej masy łyżeczki cynamonu, ziarenek z jednej laski wanilii lub szczypty imbiru. Fantastycznym składnikiem, który wzbogaci kruchy spód jest też starta skórka z cytryny lub limonki.
Podobny przepis można przygotować też na spodzie bez pieczenia. Wystarczy pokruszyć ciasteczka, herbatniki lub krakersy na mąkę i wymieszać je z roztopionym masłem. Do takiego ciasta na zimno można dodać także rozdrobnione orzechy włoskie, migdały lub wiórki kokosowe. Wymieszaną masą wylepiamy blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin. Proces chłodzenia można też przyspieszyć, chowając blachę do zamrażarki na 30 minut.
Jak przechowywać ciasto z porzeczkami i bezą?
Zarówno beza, jak i ciasto kruche niezbyt dobrze znoszą przechowywanie w lodówce, dlatego wypiek z powyższego przepisu najlepiej jest trzymać w suchym, chłodnym miejscu. Ważne, aby ciasto było zamknięte w pojemniku z pokrywką lub przykryte folią, w przeciwnym razie wyschnie i straci swoją chrupkość. Odpowiednie przechowywanie wypieku wydłuży jego świeżość, dzięki czemu będzie ono zdatne do spożycia nawet do tygodnia. Najlepiej przygotować taką porcję, aby zdołać zjeść ją w tym czasie, gdyż niestety słodkości z dodatkiem bezy nie nadają się do zamrożenia.
Porzeczki - wartości odżywcze i kcal
Te małe owoce mają w sobie wielką moc, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Już jedna garść porzeczek pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz niej, w tych małych kuleczkach znajdziemy również sporą dawkę witamin A, D, a także tych z grypy B. Przy całym tym bogactwie dobroczynnych składników, porzeczki są niskokaloryczne, ponieważ w stu gramach tych owoców jest tylko około 50 kalorii.