Porady:
- Osoby nietolerujące glutenu mogą przyrządzić kruchy spód z mąki owsianej.
- Podany przez nas prosty przepis na kruche ciasto z truskawkami sprawdzi się jako uniwersalna baza dla różnych owoców sezonowych. Spód możemy wyłożyć na przykład malinami lub śliwkami. Dobrym pomysłem na wiosenny deser jest również kruche ciasto z rabarbarem.
- Jeśli najdzie nas ochota na ciasto kruche z owocami poza sezonem na świeże truskawki, możemy użyć mrożonego produktu. Warto przygotować je na zimę samemu, kiedy są łatwo dostępne w sklepach i na targach. W tym celu wystarczy je umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, a następnie rozłożyć na tacy i włożyć do zamrażarki. Kiedy stwardnieją, można je poprzekładać do woreczków foliowych. Owoce polecamy przechowywać także w formie przecieru lub syropu. Przydadzą się do tworzenia różnych deserów i koktajli.
- Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką przechowujmy pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, poza lodówką. Pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i nabierze wilgoci, przez co straci swoją strukturę.
- Żeby upewnić się, że ciasto kruche udźwignie ciężar owoców, możemy najpierw podpiec je bez truskawek i kruszonki przez 15 minut. W tym czasie spód lekko urośnie i zarumieni się.
- Ciasto z truskawkami wystarczy posypać cukrem pudrem, żeby rozkoszować się nim do popołudniowej kawy, ale prawdziwą eksplozję smaków otrzymamy, jeśli podamy je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Notka redakcyjna:
Kruche ciasto z truskawkami – różne warianty
Nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, żeby przyrządzić placek z truskawkami i kruszonką. Przygotowanie kruchego deseru możemy jeszcze bardziej uprościć i pokryć warstwę owoców tym samym ciastem, które przygotowaliśmy na spód. Wystarczy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pamiętajmy, żeby zwiększyć wtedy proporcje składników podanych przez nas w przepisie. W jaki sposób jeszcze można zmodyfikować szybkie kruche ciasto z owocami? Oto kilka propozycji:
- Ciasto z truskawkami i budyniem – w tej wersji pod chrupiącą kruszonką znajdziemy warstwę z gęstego budyniu waniliowego. Można zrobić go samemu lub wykorzystać sklepową mieszankę.
- Ciasto kruche z truskawkami i pianką – żeby stworzyć tę lekką warstwę pokrywającą sezonowe owoce, należy ubić białka z cukrem na puszystą masę i dodać do niej sproszkowany budyń waniliowy. Możemy też przyrządzić piankę z wiórkami kokosowymi, a gotowe ciasto posypać siekanymi pistacjami.
- Ciasto kruche z truskawkami i bezą – maślany spód, owoce, puszysta beza i posypka z kruchego ciasta to elementy, które zna każdy, kto robił kiedyś kultowy pleśniak z truskawkami. Możemy udekorować go kakao, lukrem lub czekoladą.
Jak upiec idealne ciasto kruche z truskawkami?
Ciasto kruche z owocami uchodzi za jeden z najpopularniejszych wypieków. Przyrządza się je ze składników, które każdy ma w swoim domu. Jest bardzo proste w przygotowaniu, pod warunkiem że trzymamy się przepisu i postępujemy według kilku wskazówek:
- Najlepiej sprawdzi się mąka o niskiej zawartości glutenu. Jeśli chcemy, żeby spód na szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką był chrupki, możemy użyć mąki krupczatki.
- Ważnym składnikiem jest masło o 82% zawartości tłuszczu. Pamiętajmy, że powinno być dobrze schłodzone. W przeciwnym razie ciasto będzie się rozpływać i kleić do rąk podczas ugniatania.
- Jeśli chodzi o słodki element, zdecydowanie najlepszy jest drobny cukier do wypieków lub cukier puder.
- Ciasto kruche należy zagniatać bardzo szybko, zanim zdąży się ogrzać pod wpływem ciepła naszych rąk. Możemy także posiekać masło z mąką i cukrem w malakserze, a nawet zmiksować wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką.