Porady:
- Tarta z proporcji użytych w naszym przepisie zmieści się w foremce o średnicy 27 cm. Oczywiście takie ciasto z owocami można również upiec w blaszce o innych wymiarach, jednak w takim przypadku należy dostosować ilość użytych składników i czas pieczenia.
- Kruche ciasto najlepiej robić na bazie schłodzonego masła o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82%. Polecamy unikać margaryny i innych mieszanek tłuszczowych.
- Poza sezonem na świeże owoce wystarczy lekko zmodyfikować powyższy przepis, żeby powstała równie smaczna i krucha tarta z wiśniami mrożonymi. Warto samemu przygotować się na zimę i odpowiednio przygotować zbiory, kiedy z łatwością da się je kupić w sklepach i na targach.
- Tarta wiśniowa może również stać się deserem odpowiednim dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i kukurydzianej lub ziemniaczanej.
- Kruchy spód z nadzieniem owocowym można przechowywać przez około 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu warto przykryć go folią, żeby nie wysechł. Czy można zamrozić tartę wiśniową? Tak, zarówno nadzienie, jak i ciasto dobrze zniosą niską temperaturę. Pamiętajmy, że deser trzeba wtedy szczelnie owinąć folią spożywczą.
- Alternatywą dla prezentowanego przez nas cherry pie, czyli słodkiego placka w amerykańskim stylu, jest tarta z wiśniami i kruszonką. Tradycyjna chrupiąca posypka powstanie, kiedy rozetrzemy w palcach masło z mąką i cukrem (tak jak w pierwszym etapie zagniatania kruchego ciasta). Posypujemy nią wiśniowe nadzienie i całość zapiekamy identycznie jak w naszym przepisie.
- Szukacie ciekawych inspiracji na smaczne i proste wypieki? Koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe przepisy na tarty z owocami.
Notka redakcyjna:
Tarta z wiśniami – z czym ją podawać?
Mocno maślana, przyjemnie słodka, z delikatną kwaskową nutą – jednym słowem idealna. Taka właśnie jest tarta wiśniowa. Choć nawet w towarzystwie samej kawy lub koktajlu smakuje wyśmienicie, można pokusić się o zaserwowanie jej z rozmaitymi dodatkami, takimi jak:
- domowe lody waniliowe – będą idealnie komponować się z kruchym ciastem i owocowym nadzieniem, jeśli tarta z wiśniami zostanie lekko podgrzana w piekarniku. Sprawdzą się też lody śmietankowe lub chałwowe.
- bita śmietana – słodka kremówka ubita na sztywno z odrobiną cukru pudru nigdy nie zawodzi w roli dodatku do deserów. Żeby uzyskać efektowny deser, przełóżmy ją do rękawa cukierniczego i wyciśnijmy w kształt rozetki na wierzch tarty.
- prażone migdały lub wiórki kokosowe – obie posypki świetnie pasują do wiśniowego nadzienia. Można udekorować nimi wypiek lub rozdrobnić je i dodać do kruchego ciasta.
- polewa czekoladowa – najlepiej lekko gorzka, żeby przełamać słodycz owocowego nadzienia. Jeśli nie mamy do dyspozycji deserowej tabliczki, możemy przyrządzić szybką polewę z kakao, masła, mleka i cukru.
Tarta wiśniowa – inne pomysły
W najprostszej wersji do upieczenia wiśniowego ciasta kruchego potrzeba tylko kilku składników – mąki, masła, cukru, jajek i świeżych owoców. Nie jest to jednak jedyny sposób przygotowania tego deseru. Miłośnikom owocowych placków z pewnością przypadnie do gustu także:
- tarta z wiśniami i budyniem – aksamitny sos waniliowy świetnie współgra z naturalną słodyczą wiśni. Wierzch wypieku może ozdobić klasyczna kruszonka, posypka z dodatkiem prażonych migdałów lub błyszcząca galaretka.
- tarta z wiśniami i bezą – takie ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także fantastycznie się prezentuje. Choć przygotowanie go nie należy do najprostszych, zdecydowanie warto spędzić w kuchni więcej czasu. Goście z pewnością będą pod wrażeniem. Jak zrobić bezę na tarcie? Białka ubite na sztywno z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej wykładamy na owoce za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Zapiekamy ciasto z bezą przez około 30 minut.
- tarta czekoladowa z wiśniami – jej wypełnienie stanowi aksamitny krem ganache na bazie śmietany kremówki. Jeśli chcemy, żeby był puszysty i delikatny, można go dodatkowo ubić, kiedy jest już bardzo dobrze schłodzony i wystarczająco gęsty. Miłośnikom mocno kakaowych deserów na kruchym spodzie polecamy także tartę czekoladową z malinami.
- tarta z wiśniami i serkiem mascarpone – spód w tym przepisie zapiekamy tylko raz. Kiedy jest już rumiany i chrupiący, odstawiamy go do wystygnięcia. Gotową tartę wypełniamy kremem śmietanowym ubitym z włoskim serkiem i dekorujemy świeżymi owocami.
Tarta rustykalna z wiśniami
Bardzo prostym pomysłem na wypiek z owocami jest tarta rustykalna. Jest to szybki kruchy placek, do którego zrobienia niepotrzebna jest foremka. Wystarczy ułożyć rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia i pokryć je nadzieniem owocowym, zostawiając kilkucentymetrowy margines przeznaczony na ranty, a następnie zawinąć brzegi do środka. Cały urok tego wypieku tkwi w jego nieregularnych kształtach, dlatego nie trzeba się przejmować, że ciasto skurczy się lub lekko wybrzuszy. To świetna propozycja dla tych, którym tarta z wiśniami w stylu amerykańskiego cherry pie wydaje się zbyt trudna do wykonania. Lekki placek z owocami w kształcie tarty można także zrobić na gotowym płacie ciasta francuskiego.