
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
- mąka pszenna: 260 g
- cukier puder: 65 g
- mąka krupczatka: 180 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- jajka: 5 szt.
- masło: 250 g
- cukier: 220 g
- cukier waniliowy: 10 g
- śliwki: 1 kg
- mąka ziemniaczana: 45 g
- płatki migdałowe: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na stolnicy lub w misie mikser łączymy mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm lub tortownicy 24 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na grzaniu góra- dół, do gorącego wkładamy blaszkę z ciastem na spód i podpiekamy 20 minut.

iStock krok 2
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Kroimy na kawałki, oprószamy mąka ziemniaczaną (2 łyżki = 30 g) - tak, aby pokryła dokładnie owoce. Wykładamy na gotowy spód z ciasta kruchego.

iStock krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżka = 15g) i miksuję jeszcze około 1 minuty. Pianę przekładamy na śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.

iStock

