
Kruche pieczone pierożki z serem kozim
Wegetariańskie przepisy nie muszą być nudne! Chrupiące pierożki z serem kozim z kruchego ciasta są tego dowodem! Smakują pysznie na gorąco i na zimno.
Składniki:
ciasto: pół kostki masła, zimnego
2 łyżki śmietany + do posmarowania
pół łyżeczki soli
20 dag mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka sezamu + do posypania
farsz: łyżka masła
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki posiekanych młodych listków ziół (oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia)
mała papryka, drobno pokrojona
pół szklanki oliwek, pociętych w plasterki
pomidor, obrany i pokrojony
15–20 dag solankowego sera koziego
3 łyżki twardego sera koziego lub parmezanu, startego
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Na ciasto: masło siekamy na malutkie kawałki, rozgniatamy ze śmietaną i solą, dodajemy mąkę, proszek i sezam, zagniatamy szybko nieklejące się do rąk ciasto. Owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 godz.
Na farsz: na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy czosnek i zioła. Prażymy przez chwilę, dodajemy paprykę, prażymy, aż zmięknie. Dodajemy oliwki, a po minucie – pomidora. Smażymy, aż odparuje z niego sok.
Odstawiamy, studzimy, wkruszamy tyle sera koziego, aby powstał gęsty farsz, dosypujemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki (okrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy). Na każdy nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy ozdobnie. Smarujemy śmietaną rozcieńczoną wodą, posypujemy dodatkowym sezamem i pieczemy w temp. 190°C na złoty kolor.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
1 z 1

Moje gotowanie 06/2018
Porady:
Zobacz też: Pierogi i pierożki świata. Gyoza, ravioli, chinkali i inne propozycje
Notka redakcyjna:
Jeśli smakują ci pierogi pieczone, to mocno polecamy jeszcze greckie pierogi z serem feta oraz pierogi z czerwoną kapustą.

