
Kruche rogaliki
- masło: 200 g
- śmietana 18%: 50 g
- mąka pszenna: 400 g
- żółtko: 2 szt.
- cukier puder: 60 g
- cukier waniliowy: 16 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- dżem owocowy: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę z cukrem pudrem i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki. Rozcieramy je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Łączymy ją ze śmietaną i żółtkami (z białek możemy zrobić później kokosanki lub bezę). Zagniatamy ciasto szybkimi ruchami, żeby miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Formujemy je w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.

iStock krok 2
Formowanie rogalików: schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykrajamy z niego 12 trójkątów. U ich podstawy nakładamy po łyżeczce powideł, dżemu lub marmolady. Sprawdzi się na przykład konfitura z płatków róży. Dobre nadzienie stworzą także prażone jabłka lub krem czekoladowy. Zawijamy trójkąty w ruloniki, a następnie zaginamy rogi, żeby otrzymać charakterystyczny kształt. W taki sam sposób postępujemy z drugą połówką ciasta.

iStock krok 3
Pieczenie: układamy uformowane kruche rogaliki z marmoladą, dżemem lub powidłami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować je białkiem lub mlekiem, używając pędzelka cukierniczego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 15 minut. Są gotowe, kiedy zaczną się rumienić na krawędziach.

Getty/iStock krok 4
Podanie: studzimy rogaliki kruche, najlepiej na kratce cukierniczej. Obficie posypujemy je cukrem pudrem. Możemy też udekorować je lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wchłonęły wilgoci z otoczenia.

Getty/iStock

