Reklama

Rurki z kremem pistacjowym to kruche, złociste cudeńka, które wyglądają jak z gablotki cukierni, a wcale nie są trudne do zrobienia. Wypełnia je luksusowe zielone nadzienie na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i orzechowej pasty. Zwieńczone pokruszonymi pistacjami i śnieżkiem z cukru pudru świetnie sprawdzą się na przyjęcie gości.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotujcie elementy kruchego ciasta na rurki z kremem pistacjowym. Pokrójcie bardzo zimne masło w kostkę lub zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki. Dzięki temu łatwej będzie szybko rozetrzeć je z suchymi składnikami na kruszonkę. Mąkę pszenną uniwersalną (możecie połączyć ją pół na pół z krupczatką) wymieszajcie z 1 łyżką cukru pudru.

    Ewa Niepytalska

  • krok 2

    Rozetrzyjcie palcami masło z mąką i cukrem pudrem. Składniki na kruche ciasto możecie też wrzucić do malaksera lub szybko posiekać nożem. Powinny zacząć kleić się do siebie i uformować kruszonkę. Starajcie się nie przedłużać tego procesu, żeby zanadto nie rozgrzać tłuszczu.

    Ewa Niepytalska

  • krok 3

    Dodajcie do kruszonki kwaśną śmietanę 18% (pamiętajcie, że też powinna być schłodzona). Wymieszajcie wstępnie ciasto łyżką, by połączyć składniki, a następnie przełóżcie na stolnicę.

    Ewa Niepytalska

  • krok 4

    Zagniećcie wszystkie składniki szybkimi ruchami, tak żeby powstała zwarta kula. Nie wyrabiajcie ciasta zbyt długo, inaczej po upieczeniu będzie twarde. Podzielcie je na 2 lub 3 części – to pozwoli potem przygotowywać je partiami, w trakcie gdy reszta dalej się chłodzi. Zawińcie każdą porcję oddzielnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

    Ewa Niepytalska

  • krok 5

    Rozwałkujcie pierwszą porcję kruchego ciasta na cienki placek (o grubości około 1,5 mm). Ułatwicie sobie zadanie, jeśli ułożycie ją między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie będzie się przyklejać do podłoża ani do wałka i nie będziecie musieli podsypywać go dużą ilością mąki. Oszczędzicie sobie też sprzątania. Za pomocą noża lub radełka wytnijcie z placka niego paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Powtórzcie czynności z pozostałymi porcjami ciasta.

    Ewa Niepytalska

  • krok 6

    Przygotujcie foremki na kruche rurki z kremem. Natłuśćcie je olejem lub miękkim masłem, używając pędzelka cukierniczego. Nawijajcie na nie paski z ciasta na zakładkę. Przy rozszerzającej się części foremki zostawcie niewielki margines, żeby gotową kruchą rurkę można było z łatwością ściągnąć. Ciasto nie powinno zawijać się na jej brzegi. Rozmieśćcie przygotowane porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniście otrzymać około 20 rurek.

    Ewa Niepytalska

  • krok 7

    Rozmąćcie jajko (możecie dodać też łyżkę mleka, żeby otrzymać łatwiejszą do rozprowadzenia glazurę). Używając pędzelka cukierniczego, posmarujcie nim ciasto nawinięte na foremki. Pieczcie rurki przez 20 minut w 200°C, aż lekko się zarumienią. Od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do wystudzenia.

    Ewa Niepytalska

  • krok 8

    Wlejcie dobrze schłodzoną śmietankę 30% do dużej miski (dobrze, jeśli naczynie też wcześniej stało przez co najmniej kilkanaście minut w lodówce). Dodajcie 1 łyżkę cukru pudru (lub więcej, do smaku, jeśli pasta pistacjowa, której użyjecie, nie jest słodzona). Ubijajcie przez kilka minut, aż masa zgęstnieje, napuszy się i powiększy objętość. Dorzućcie serek mascarpone. Zmniejszcie obroty miksera i mieszajcie przez chwilę, aż składniki się połączą. Nie przeciągajcie tego procesu zbyt długo, żeby krem się nie zwarzył.

    Ewa Niepytalska

  • krok 9

    Dodajcie do bitej śmietany z mascarpone pastę pistacjową. Możecie użyć produktu ze słoiczka (zwróćcie tylko uwagę, żeby miał jak najwięcej orzechów w składzie) lub zrobić go samodzielnie – blendując pistacje na jednolitą masę. Wmieszajcie krem szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Jeśli chcecie, żeby nadzienie do rurek było sztywne i stabilne, możecie dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody. Alternatywnie możecie przyrządzić krem pistacjowy z białą czekoladą. Będzie słodszy i bardziej esencjonalny. Przełóżcie gotową masę do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką w kształcie gwiazdki).

    Ewa Niepytalska

  • krok 10

    Zdejmijcie przestudzone kruche rurki z foremek. Wystarczy je lekko pociągnąć, powinny praktycznie same z łatwością się zsunąć. Wypełnijcie je kremem pistacjowym, wkładając końcówkę rękawa do rurki od jej szerszego końca, na szczycie tworząc ładną rozetkę. Posiekajcie z grubsza garść prażonych pistacji do dekoracji (mogą być też inne orzechy, na przykład laskowe lub włoskie).

    Ewa Niepytalska

  • krok 11

    Posypcie wystającą z rurki część kremu pokruszonymi pistacjami. Alternatywnie zanurzajcie porcje w miseczce z orzechami – same przykleją się do nadzienia, ta technika może okazać się łatwiejsza i przyjemniejsza. Do ozdoby możecie też wykorzystać pokruszoną białą lub gorzką czekoladę. Na koniec oprószcie kruche rurki z nadzieniem pistacjowym cukrem pudrem.

    Ewa Niepytalska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama