
Ciasto z jabłkami i kruszonką
- cukier puder: 215 g
- masło: 280 g
- mąka pszenna: 415 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- jajka: 5 szt.
- jabłka: 1300 g
- cynamon: 2 szczypty
- sok z cytryny: 12 ml
- budyń śmietankowy: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: 350 g mąki, 4 g proszku do pieczenia i 15 g cukru pudru przesiewamy przez sitko do jednej miski. 250 g zimnego masła kroimy w kostkę i dodajemy do suchych składników. Całość rozcieramy, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do masy. Białka odkładamy na bok. Wszystkie składniki łączmy i zagniatamy ciasto. Układamy je na dnie formy i przekładamy do lodówki.
krok 2
Kruszonka: 30 g masła przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, odkładamy je do przestudzenia. Następnie dodajemy do niego 60 g przesianej mąki oraz 30 g cukru pudru. Masę zagniatamy palcami, aż nabierze konsystencji kruszonki. Przekładamy ją do lodówki.
krok 3
Duszone jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy jabłka i dodajemy 2 szczypty cynamonu oraz 2 łyżki soku z cytryny. Dusimy do miękkości.
krok 4
Pianka budyniowa: Odłożone wcześniej białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 110 g cukru pudru i kontynuujemy miksowanie, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wówczas dodajemy do niej budyń i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
krok 5
Ciasto z jabłkami i kruszonką: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na kruchy spód nakładamy podduszone jabłka, a na ich wierzchu układamy warstwę pianki budyniowej. Wyjmujemy schłodzoną kruszonkę, trzemy ją na tarce o grubych oczkach (lub rozkruszamy ją palcami) i posypujemy nią wierzch placka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 65 minut. Po wystudzeniu posypujemy jego wierzch dwoma łyżkami cukru pudru.

