
Kruchy placek z jabłkami
- jajka: 2 szt.
- masło: 240 g
- jabłka: 6 szt.
- mąka: 360 g
- cynamon: 3 g
- cukier: 100 g
- cukier waniliowy: 1 szt.
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Z mąki, masła, cukru pudru i jajek zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o śr. 30 cm. Pieczemy 15 min w temp. 200°C.
krok 2
Z opłukanych jabłek wycinamy gruby środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne, obieramy go ze skórki, odcinamy środek z gniazdem, a resztę ścieramy na tarce i smażymy z 70 g białego cukru, aż powstanie gęsty mus. Na wypieczonym spodzie rozkładamy mus jabłkowy.
krok 3
Cząstki jabłek pozostałe po wycięciu plastra obieramy ze skórki, układamy między dwoma patyczkami do szaszłyków i nacinamy co 2 mm (patyczki zapobiegną przecięciu jabłek do końca). Ponacinane jabłka układamy na musie, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem.
krok 4
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Odcinamy nożem od stolnicy i przenosimy na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40 min w temp. 180°C.
krok 5
Gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polewamy lukrem utartym z soku z cytryny, cukru pudru i kropli esencji migdałowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

