Reklama

Placek z jabłkami na kruchym cieście to pomysł na jesienny deser idealny. Ale smakuje tak naprawdę przez cały rok! Podajemy na zimno, nawet z lodówki, najlepiej z sosem waniliowym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z mąki, masła, cukru pudru i jajek zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o śr. 30 cm. Pieczemy 15 min w temp. 200°C.

  • krok 2

    Z opłukanych jabłek wycinamy gruby środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne, obieramy go ze skórki, odcinamy środek z gniazdem, a resztę ścieramy na tarce i smażymy z 70 g białego cukru, aż powstanie gęsty mus. Na wypieczonym spodzie rozkładamy mus jabłkowy.

  • krok 3

    Cząstki jabłek pozostałe po wycięciu plastra obieramy ze skórki, układamy między dwoma patyczkami do szaszłyków i nacinamy co 2 mm (patyczki zapobiegną przecięciu jabłek do końca). Ponacinane jabłka układamy na musie, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem.

  • krok 4

    Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Odcinamy nożem od stolnicy i przenosimy na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40 min w temp. 180°C.

  • krok 5

    Gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polewamy lukrem utartym z soku z cytryny, cukru pudru i kropli esencji migdałowej.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady:

Wierzchnia warstwa kruchego ciasta popęka w czasie pieczenia, ale to nie szkodzi. Nie należy się martwić, że w czasie krojenia ciasto będzie się łamać, i tak będzie pyszne.

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama