Reklama

Kruche ciasto i słodko-kwaśne letnie owoce - wypróbuj ten pyszny przepis na placek ze śliwkami. Tym razem wykorzystujemy mirabelki. Kruszonka obowiązkowa!

Składniki:

na placek:
25 dag mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
6 dag miękkiego masła
15–20 dag śmietany 22 proc.
1 i 1/2 szklanki wypestkowanych mirabelek
na kruszonkę:
po 2 łyżki masła i cukru
3 łyżki mąki
skórka otarta z cytryny
do posypania:
cukier puder
5 dag płatków migdałowych uprażonych

Kroki przygotowania:

Mieszamy w misce suche składniki, wcieramy w nie masło, następnie dodajemy tyle śmietany, żeby zagnieść zwarte ciasto. Przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Okrągłą blaszkę do tarty (o śr. 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy cienko ciastem (trochę zostawiamy do przykrycia), na którym układamy owoce – najlepiej przeciętą stroną do góry. Przykrywamy kawałkami odłożonego ciasta i posypujemy kruszonką: składniki na nią ucieramy po prostu na piasek.
Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, pieczemy aż nabierze złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama