Porady:
W przepisie na krupnik na rosole wykorzystujemy:
- rosół - może być w wersji wegetariańskiej
- kaszę pęczak - można zastąpić jęczmienną
- grzyby - świeże lub mrożone
- ziemniaki - odpowiedniego typu, który nie będzie się rozpadał
Notka redakcyjna:
Krupnik na rosole – przepis
Zupa krupnik na rosole to klasyka polskiej kuchni. Podstawą dobrego krupniku jest pyszny rosół. Ważne, żeby gotować go długo na małym ogniu, dzięki czemu mięso i warzywa uwolnią cały swój smak. Krupnik na rosole może być przygotowany na różnych rodzajach kasz, a nawet zawierać dodatek ryżu. Do jego przygotowania wykorzystajmy kaszę pęczak lub na przykład kaszę jęczmienną. Nazwa tej zupy pochodzi właśnie od krup, czyli kaszy zbitej w większe kawałki. Krupnik na rosole często jedzony jest podczas problemów żołądkowych.
Przepis na krupnik na rosole zakłada przygotowanie go na bulionie mięsnym, ale możemy też użyć wywaru wegetariańskiego.
Jak zrobić krupnik na rosole?
Ugotowanie krupniku na rosole nie jest wcale trudne. Trzeba jednak pamiętać, aby kaszę dobrze wypłukać przed dodaniem jej do zupy. W przeciwnym razie krupnik na rosole będzie mętny i gęstszy. Do ugotowania tej zupy warto użyć szybkowaru. To szczególnie dobra opcja dla osób, które gotują dużo zup i dań jednogarnkowych, typu gulasze. Szybkowar umożliwi wam ugotowanie zupy dwa razy szybciej! Tak przygotowany krupnik na rosole będzie jeszcze pyszniejszy niż ze zwykłego garnka.