Reklama

Ten krupnik został podkręcony dodatkiem grzybów, zakochacie się!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.

  • krok 2

    Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny.

  • krok 3

    Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.

  • krok 4

    Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.

Porady:

Zobacz też: Lazania grzybowa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama