
Krupnik z grzybami i kurczakiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- udka z kurczaka: 2 szt.
- suszone grzyby: 3 szt.
- kasza jęczmienna: 5 łyżek stołowych
- por: 1 szt.
- seler: 0.25 szt.
- marchewka: 2 szt.
- ziemniaki: 5 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- sól: 6 g
- ziele angielskie: 2 szt.
- pieprz czarny: 2 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.
krok 2
Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny.
krok 3
Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.
krok 4
Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.

