Porady:
- Zamiast oleju rzepakowego, na którym podsmażamy warzywa do naszego polskiego krupniku z kaszy jęczmiennej, możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub masło – dzięki temu nasza zupa będzie nieco mniej kaloryczna.
- Przygotowanie krupniku jęczmiennego na łopatce wieprzowej to zaledwie jeden z możliwych wariantów. Zamiast łopatki możemy wykorzystać boczek surowy lub wędzony, kiełbasę czy też karkówkę.
- Krupnik z kaszy jęczmiennej możemy doprawić śmietaną 18%, warto jednak pamiętać, by wcześniej ją zahartować. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zważenia.
- Zamiast kaszy jęczmiennej, do naszego krupniku z ziemniakami, możemy wykorzystać kaszę jaglaną – jest to mniej popularniejsza wariacja na temat tej zupy.
Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną - wypróbuj!
Notka redakcyjna:
Dietetyczny krupnik – jak „odchudzić” zupę z dzieciństwa?
Tradycyjny, polski krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną to danie pożywne i sycące, ale niestety również dość tłuste, ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Głównie za sprawą łopatki wieprzowej, która nie należy do najchudszych i najzdrowszych mięs. Co więcej, niektóre wariacje na temat krupniku z kaszą jęczmienną są przygotowane na bazie kiełbasy, karkówki czy boczku wędzonego. Jeśli chcemy przygotować dietetyczny krupnik, to w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z mięsa wieprzowego, które jak już wspomniano wyżej, odpowiada za wysoką kaloryczność naszej zupy. Nasz krupnik z kaszy jęczmiennej możemy „odchudzić” przygotowując go na bazie mięsa z kurczaka lub indyka. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie krupniku w wersji wegetariańskiej, czyli na bazie bulionu warzywnego (ewentualnie domowej kostki rosołowej – jest to niezawodny sposób na ekspresowy krupnik). Jednakże w takim przypadku warto dodać do naszego krupniku z kaszy jęczmiennej ok. 20 g (łyżkę) masła.
Jakie przyprawy do krupniku wykorzystać?
Krupnik jest pyszną zupą w samą w sobie, dlatego też nie potrzebuje obfitego towarzystwa przypraw. Niekiedy wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu do smaku – zwłaszcza jeśli krupnik przygotowujemy na bazie bulionu drobiowego czy też warzywnego, który wcześniej został doprawiony: liściem laurowym, zielem angielskim, pietruszką i lubczykiem. Smak tych przypraw również przeniknie do naszego krupniku, dzięki czemu wzbogacimy jego smak.
Krupnik dla dzieci
Krupnik z kaszy jęczmiennej jest świetną i pożywną propozycją dla dzieci, w tym również dla niemowląt – w głównej mierze ze względu na bogactwo substancji odżywczych, które kryją się nie tylko w warzywach, ale również w kaszy jęczmiennej. Z myślą o najmłodszych amatorach dobrych smaków, radzimy przygotować krupnik z ziemniakami na bazie bulionu drobiowego (najlepiej wykorzystać drób z chowu ekologicznego, który jest nie tylko zdrowszy, ale również znacznie smaczniejszy). Co więcej, jeśli przygotowujemy krupnik dla małych dzieci (niemowląt w ramach rozszerzania ich diety o produkty stałe), to należy unikać soli, której nadmiar może negatywnie wpływać na rozwój małego organizmu.