
Ciasto z truskawkami i kruszonką
- mąka pszenna: 380 g
- mąka ziemniaczana: 45 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- masło: 240 g
- cukier drobny: 100 g
- jajka: 3 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- cukier: 100 g
- cukier waniliowy: 16 g
- truskawki: 800 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: do dużej miski przesiewamy 200 g mąki pszennej. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
krok 2
Ucieranie ciasta: 120 g miękkiego masła miksujemy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy drobny cukier i pojedynczo wbijamy jajka. Za każdym razem ucieramy masę zanim dodamy kolejny składnik. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.
krok 3
Kruszonka: do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Dodajemy pozostałe miękkie masło i rozcieramy w palcach do połączenia składników.
krok 4
Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na połówki.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175ºC. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 6
Składanie ciasta: na dno wykładamy ucierane ciasto i rozprowadzamy palcami, żeby pokryć nim całą powierzchnię blachy. Na wierzch układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
krok 7
Pieczenie: ciasto z truskawkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min.
krok 8
Podawanie: po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż przestygnie i podajemy na paterze.

