
Czirbuli, czyli danie warzywne z jajkiem
- pomidor: 6 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- olej słonecznikowy: 50 ml
- cebula: 1 szt.
- orzechy włoskie: 125 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 5 g
- szafran: 2 g
- nasiona kolendry: 5 g
- koperek: 3 gałązki
- kolendra: 3 gałązki
- jajka: 6 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.
krok 2
Papryczkę oczyszczamy z nasion, kroimy w krążki, zalewamy olejem słonecznikowym i odstawiamy na 20 min.
krok 3
Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem z papryką i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pomidory, orzechy włoskie, roztarty czosnek i szklankę wody. Solimy, dusimy na małym ogniu przez 8 min.
krok 4
Zdejmujemy z ognia, do duszonych warzyw dodajemy szafran, kolendrę, drobno posiekaną natkę i koperek, delikatnie mieszamy.
krok 5
Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia, wbijamy po jednym jajku i tak mieszamy łyżką cedzakową, żeby wokół jajka tworzył się lejek z gotującej się wody.
krok 6
Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.
krok 7
Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.

