
Pierogi z ziemniakami
- ziemniaki: 1 kg
- cebula: 1 szt.
- olej: 15 ml
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 2 g
- mąka pszenna: 500 g
- woda: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu potrzebnego na ostudzenie ziemniaków).
krok 2
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę.
krok 3
Farsz: smażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków. Całość rozgniatamy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Ciasto na pierogi: wodę wstawiamy do zagotowania. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Ciasto mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy w kulę. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
krok 5
Wykrawanie pierogów: ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinamy w nim koła, używając okrągłej foremki do ciastek lub szklanki.
krok 6
Lepienie pierogów: na środek kółek nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół dokładnie łącząc brzegi. Opuszkami kciuka i palca wskazującego robimy falbankę.
krok 7
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę i solimy ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi – tyle, ile mieści się na płasko u podstawy garnka. Gotujemy je przez 5 min – od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
krok 8
Podawanie: pierogi z ziemniakami są gotowe. Możecie je podać z okrasą ze smażonej cebulki, ulubioną surówką lub sosem.

