Reklama

Kugelis to tradycyjna, litewska babka ziemniaczana z dodatkiem boczku wędzonego. Delikatnie przyrumieniona i posypana aromatycznymi przyprawami smakuje wprost obłędnie. Danie przygotujecie już w 30 minut. Jeśli szukacie pomysłów na dobry i prosty obiad z piekarnika, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieramy i sieczemy na drobno. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę i smażymy, aż całość się zarumieni.

  • krok 2

    Babka ziemniaczana litewska: Połowę skwarek odkładamy na bok. Resztę boczku wraz z tłuszczem dodajemy do startych ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Całość ponowienie mieszamy.

  • krok 3

    Pieczenie kugelis: Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Przelewamy gotową masę do natłuszczonej formy lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 50–60 minut. Podajemy z odłożonymi wcześniej skwarkami i śmietaną.

Porady:

  • Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po upieczeniu należy postawić formę na ścierce zamoczonej w zimnej wodzie.
  • Babkę litewską polecamy serwować z kromką świeżego, litewskiego chleba. Można ją również podawać z kwaśną śmietaną i ogórkiem kiszonym lub smażoną cebulką.
  • Przepis na kugelis można dostosowywać do własnych preferencji. Babka świetnie smakuje po doprawieniu tymiankiem i papryką w proszku. Można również dodać do niej warzywa – świetnie sprawdzi się w tym celu groszek konserwowy, papryka, szpinak czy ogórek kiszony.
  • Po wystudzeniu, babkę ziemniaczana po litewsku polecamy przechowywać w lodówce. Zachowa świeżość przez około 3 dni.

Notka redakcyjna:

Kugelis – litewska babka ziemniaczana

Kugelis to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni litewskiej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania.

Tradycyjnie babkę przyrządza się z tartych ziemniaków, jajek, słoniny lub wędzonego boczku i cebuli. Smaku nadaje całości dodatek czosnku i świeżo mielonego pieprzu. Danie można jednak modyfikować. Istnieją przepisy z dodatkiem mąki pszennej i mleka. Tak przygotowana babka ma bardziej delikatną, mniej zwartą konsystencję. Często można również spotkać unowocześnione przepisy na kugelis z dodatkiem rozmaitych warzyw – brokułów, kalafiora, szpinaku czy groszku.

Babkę litewską najczęściej serwuje się solo lub z dodatkiem kromki domowego chleba wileńskiego, przygotowywanego na bazie świeżego zakwasu i mąki żytnio–pszennej. Można ją również podawać w towarzystwie warzywnych surówek z buraków lub kiszonej kapusty. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej można polać kwaśną śmietaną lub gęstym sosem czosnkowym z dodatkiem boczku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama