
Kugelis
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 2000 g
- jajka: 3 szt.
- boczek wędzony: 500 g
- cebula: 110 g
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- śmietana: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieramy i sieczemy na drobno. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę i smażymy, aż całość się zarumieni.
krok 2
Babka ziemniaczana litewska: Połowę skwarek odkładamy na bok. Resztę boczku wraz z tłuszczem dodajemy do startych ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Całość ponowienie mieszamy.
krok 3
Pieczenie kugelis: Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Przelewamy gotową masę do natłuszczonej formy lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 50–60 minut. Podajemy z odłożonymi wcześniej skwarkami i śmietaną.

