Przygotowanie: 1,5 godz. Pieczenie: ok. 30 minut Porcja: 310 kcal
Składniki:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
3 dag drożdży
3 żółtka
6 dag masła
po 1/2 łyżeczki cukru i soli
2 opakowania mrożonej zupy z kapusty (np. Hortex)
cebula
2 jajka na twardo
żółtko
łyżka oleju
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Ciasto: drożdże rozrobić z małą ilością ciepłego mleka i cukrem
odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać
zalać resztą wrzącego mleka
wyrobić łyżką. Ostudzić
wymieszać z drożdżami
przykryć serwetą
odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Dodać żółtka i sól
wlać stopione masło
wyrobić
odstawić.
Farsz: cebulę obrać
posiekać
zeszklić na oleju. Na patelnię z cebulą dołożyć mrożonkę (bez rozmrażania)
dusić kilka minut
przyprawić solą i pieprzem. Jajka obrać
pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na środku ułożyć plasterki jajka
następnie farsz warzywny
zwinąć
boki zlepić. Odstawić na 20-30 min.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec ok. 30 min w temp. 220 C.


