Kulebiak z kapustą
Przepisy na rosyjską Wielkanoc - kulebiak z kapustą
Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży
szklanka mleka
50 dag mąki
sól
łyżeczka cukru
jajko
2 żółtka
8 łyżek masła
jajko do smarowania
FARSZ:
3–4 suszone grzyby
6 łyżek masła
2 cebule
sól
pieprz
1 kg białej kapusty
3 jajka ugotowane na twardo
szczypta gałki muszkatołowej
Kroki przygotowania:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
dodać połowę mąki
sól i cukier. Dobrze wyrobić
przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Gdy zaczyn urośnie
wymieszać
dodać jajko i żółtka
roztopione masło i pozostałą mąkę. Wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Farsz: Grzyby namoczyć
ugotować w tej samej wodzie
odcedzić (wywar zachować)
pokroić na cienkie paski i podsmażyć na łyżce masła. Dodać drobno pokrojoną cebulę
wlać 2–3 łyżki wywaru z grzybów
przyprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Opłukaną kapustę drobno poszatkować
przelać wrzątkiem i odcedzić.
Włożyć do garnka
dodać grzyby
cebulę
masło i kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusić ok. 30 minut. Odparować
ostudzić
dodać posiekane jajka
sól
pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Ciasto szybko wyrobić i rozwałkować tak
aby powstał prostokąt 30x25 cm
grubości 1 cm. Z farszu uformować wałek i położyć na środku placka. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz
a krawędzie zlepić. Nadmiar ciasta zebrać i uformować cienkie wałeczki. Ozdobić nimi wierzch kulebiaka.
Ułożyć go na blasze
posmarować jajkiem
nakłuć w kilku miejscach i odstawić na 20 minut. Piec ok. 1 godziny w temp. 200°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


