Kuleczki mięsne w rosole
Bardzo prosty sposób, na szybką zupę z mięsem.
Składniki:
Kuleczki mięsne:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- pęczek pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Rosół:
- 1 por
- 2-3 marchewki
- 1 ½ kostki rosołu
- 2 pietruszki
- ½ selera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Kroki przygotowania:
1. Cebulę i boczek pokroić na duże kawałki. Mięso, pokrojoną cebulę i boczek, włożyć do miksera. Dodać pęczek pietruszki, jajko, bułkę tartą i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Z gotowego ciasta, mokrymi dłońmi, uformować małe kuleczki. Wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować około 5 minut.
3. Marchew, por, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w paski.
4. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać kostkę rosołową, włożyć obrane i pokrojone w paski warzywa. Przykryć i gotować 5-8 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Ugotowane kuleczki wyjąć na talerz i zalać gorącym rosołem. Posypać zieloną pietruszką.


