
Kulicz
- mleko: 500 ml
- drożdże: 10 g
- mąka: 1000 g
- jajka: 6 szt.
- cukier: 200 g
- cukier waniliowy: 16 g
- sól: 1 szczypta
- masło: 200 g
- rodzynki: 100 g
- migdały: 100 g
- orzechy laskowe: 100 g
- rum: 80 ml
- białko jaja: 2 szt.
- cukier puder: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn do ciasta: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy połowę mąki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i wkładamy do niej naczynie z zaczynem. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia.
krok 2
Ciasto na kulicz: Masło roztapiamy na małym ogniu i odkładamy do lekkiego przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do nich utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość ponownie mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i mieszamy. Łączymy masę z zaczynem i przy pomocy rąk zagniatamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
krok 3
Kulicz: Rodzynki namaczamy w rumie. Wraz z nim dodajemy je do ciasta. Dodajemy pokrojone migdały i orzechy, mieszamy. Formę na kulicz smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do 1/3 jej wysokości. Przykrywamy je ściereczką i czekamy, aż urośnie w formie. Piekarnik rozgrzewamy do 100 °C. Wkładamy do niego babkę i pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 °C. Pieczemy kolejne 25 minut. Ciasto dobrze studzimy.
krok 4
Glazura lukrowa: 2 białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich przesiany przez sitko cukier puder, cały czas ubijając. Gdy lukier nabierze pożądanej konsystencji, oblewamy nim wierzch gotowego, wystudzonego kuliczu.

