Reklama

Przepis, który musi być zawsze pod ręką.

Składniki:

Składniki ok. 10 dorodnych kulek:
- 300 g resztek biszkoptu, ciast, ciasteczek.. (bez mas, kremów)
- 50 g biszkopcików
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru (wg. uznania, ale nie radze dawać więcej)
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyzki likieru kawowego
- 50 g rodzynek
- duża łyżka miękkiego masła
- łyżeczka cynamonu (nie dodawałam, bo mój biszkopt był intensywnie cynamonowy)
- orzechy, wiórki kokosowe lub inne bakalie wg. uznania
- Do obtoczenia opcjonalnie: wiórki kokosowe, pokruszone biszkopciki, orzechy, kakao, wg. uznania

Kroki przygotowania:

Resztki biszkoptu (ciast lub ciasteczek) rozkruszyć w palcach, tak samo postąpić z biszkopcikami. Czekoladę rozpuścić (w mikrofali bądź kąpieli wodnej) i dodać do rozdrobnionej masy. Wymieszać łyżką. Dodać resztę składników i zagnieść całość dokładnie.
Jeśli masa będzie za sucha dodać odrobinę mleka. Jeśli za mokra dodać trochę pokruszonych biszkopcików lub herbatników.
Uformować kulki (wielkość według uznania), a nastepnie obtoczyć wg. uznania.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama