Reklama

Kulki z krewetek to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników rybnych smaków. Przygotowane z dodatkiem aromatycznych przypraw, podsmażone na piękny, złocisty kolor na pewno zagoszczą w waszym menu na stałe. Podane solo idealnie sprawdzą się jako pożywna i smaczna przekąska na imprezę. Z kolei zaserwowane z dodatkiem ryżu będą świetnym pomysłem na lekki obiad lub lunch do pracy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie krewetek: Uprzednio ugotowane krewetki płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Sieczemy je na drobne kawałki. Cebulę dymkę i czosnek obieramy, a następnie sieczemy. Chili płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.

  • krok 2

    Formowanie kulek: Krewetki, dymkę, czosnek, połowę chili oraz dwie łyżki posiekanej kolendry przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko i mąkę. Całość dokładnie zagniatamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy z niej małe kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

  • krok 3

    Smażenie kulek z krewetkami: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie przekładamy na nią kulki i smażmy przez około 7 minut, aż się zarumienią. Po przestudzeniu przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

  • krok 4

    Sos: Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do sosu sojowego, mieszamy. Doprawiamy sos pozostałą kolendrą, połową papryki chili oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos podajemy z kulkami.

Porady:

  • Podaną w przepisie bułkę tartą (do obtaczania kuleczek) można z powodzeniem zastąpić wiórkami kokosowymi lub tempurą.
  • Dla urozmaicenia smaku, połowę podanych w przepisie krewetek można zastąpić ugotowanym na parze dorszem, amurem lub innym, ulubionym gatunkiem ryby. Polecamy również spróbować kulek krewetkowo–drobiowych lub przygotowanych na bazie owoców morza i wieprzowiny.
  • Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, zredukujcie o połowę ilość papryki chili oraz imbiru.
  • Choć obieranie krewetek może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości zajmie jedynie kilka chwil i nie przysporzy większych trudności. Pancerz zbudowany jest z miękkich i kruchych pierścieni, które bez trudu odchodzą od mięsa. Przed spożyciem krewetek należy jeszcze oderwać od nich odnóża oraz obciąć głowy.
  • By przygotować kulki z krewetek w wersji bezglutenowej, wystarczy podaną w przepisie bułkę tartą zastąpić mąką pozbawioną glutenu lub specjalnym, gotowym mixem do panierowania.

Notka redakcyjna:

Krewetki – jakie kupić?

Polecamy sięgać po świeże i duże owoce morza. Z reguły są one o wiele smaczniejsze od drobnych, mrożonych skorupiaków. W zależności od gatunku surowe krewetki powinny mieć jasnoszary, kremowy lub delikatnie żółty kolor. Należy również zwrócić uwagę na ich pancerz – wszelkiego rodzaju plamy czy odbarwienia mogą świadczyć o zepsuciu produktu. Kolejną rzeczą, której powinniśmy się przyjrzeć jest głowa. Jeśli ma ona zielonkawy lub czarny kolor, to krewetka nie nadaje się do spożycia.
W przypadku braku dostępu do świeżych okazów, można też zaopatrzyć się w mrożone krewetki, należy jednak poświęcić odrobinę czasu na ich wybór. Jakościowe krewetki po zamrożeniu będą miały różowo–pomarańczową barwę. Warto również sprawdzić ilość glazury – im będzie ona mniejsza, tym lepiej. Jej duże ilości mogą znacząco utrudnić ocenę świeżości krewetek.

Z czym podawać kulki krewetkowe?

Ze względu na proces smażenia na głębokim tłuszczu kulki krewetkowe są bardzo sycące. Można je więc podawać bez dodatków, jedynie z odrobiną sosu słodko–kwaśnego lub srirachy. Jeżeli jednak planujecie przygotować je na obiad, polecamy zaserwować je w towarzystwie sypkiego ryżu lub kaszy. Świetnie smakują też w połączeniu z orientalną surówką na bazie białej kapusty i marchewki. Fanom niecodziennych połączeń polecamy spróbować kulek podanych z sałatką z dodatkiem pomarańczy i granatu. Ich smak świetnie komponuje się również z domowymi frytkami z batatów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama