
Kulki krewetkowe
- krewetki: 300 g
- cebula dymka: 40 g
- czosnek: 7 g
- papryka chili: 20 g
- kolendra: 20 g
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 60 g
- bułka tarta: 18 g
- korzeń imbiru: 7 g
- sos sojowy: 80 ml
- sok z cytryny: 12 ml
- olej: 100 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie krewetek: Uprzednio ugotowane krewetki płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Sieczemy je na drobne kawałki. Cebulę dymkę i czosnek obieramy, a następnie sieczemy. Chili płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
krok 2
Formowanie kulek: Krewetki, dymkę, czosnek, połowę chili oraz dwie łyżki posiekanej kolendry przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko i mąkę. Całość dokładnie zagniatamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy z niej małe kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
krok 3
Smażenie kulek z krewetkami: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie przekładamy na nią kulki i smażmy przez około 7 minut, aż się zarumienią. Po przestudzeniu przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
krok 4
Sos: Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do sosu sojowego, mieszamy. Doprawiamy sos pozostałą kolendrą, połową papryki chili oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos podajemy z kulkami.

