
Kurczak caprese
- filet z kurczaka: 400 g
- mozzarella: 125 g
- pomidor: 200 g
- bazylia: 2 gałązki
- tymianek: 3 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Osuszamy pierś kurczaka oraz oczyszczamy ją z błonek i kostek. Nacinamy ją w kilku miejscach, w odległości około 1,5 cm. Otwory powinny być na tyle głębokie, żeby można było wsunąć w nie plastry mozzarelli i pomidora, ale staramy się nie przeciąć filetu do samego końca. Oprószamy mięso solą i pieprzem. Posypujemy suszonym tymiankiem i skrapiamy oliwą. Nacieramy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Filet z kurczaka z piekarnika lubi też dodatek takich ziół jak oregano, rozmaryn estragon lub cząber.
krok 2
Pomidor (powinien wystarczyć jeden spory) myjemy, osuszamy i plasterkujemy. Pamiętajmy, żeby usunąć z miąższu twardą szypułkę. Obrywamy listki bazylii z gałązek. Odsączamy mozzarellę z zalewy. Kroimy ją identycznie jak na sałatkę caprese – w plastry o grubości około 5 mm. Najlepiej sprawdzi się mozzarella di bufala (z mleka bawolego). Dzięki niej filet z piekarnika wyjdzie wyjątkowo kremowy.
krok 3
Oprószamy pomidory i mozzarellę solą i wsuwamy je w nacięcia w filetach. Dodatki powinny lekko wystawać. Wtykamy między nimi także listki bazylii. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy całość oliwą. Inny pomysł na pierś z kurczaka z piekarnika to wyłożenie dna brytfanki plastrami pomidorów – odseparują one filety od gorącego spodu, dzięki czemu te się nie wysuszą. Warzywo przy tym ładnie się przypiecze i rozpadnie.
krok 4
Wkładamy danie z piersi kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół) na około 30 minut. W tym czasie filet zmieni kolor i stanie się sprężysty, pomidory zmiękną, a ser się roztopi i lekko zarumieni. Na spodzie naczynia zbiorą się soki i część mozzarelli, które stworzą apetyczny sos. Nie polecamy korzystania z funkcji termoobiegu, bo delikatne mięso może się wtedy wysuszyć. Idealnie przyrządzona pieczona pierś z kurczaka powinna osiągnąć w środku 75°C. Możemy ją dla pewności sprawdzić termometrem kuchennym.
krok 5
Pieczony filet z kurczaka od razu podajemy na obiad. Inaczej, jeśli spędzi zbyt dużo czasu w cieple, stanie się suchy i twardy. Nie polubi też odgrzewania, lepiej zrobić taką porcję, którą damy radę zjeść przy jednym posiedzeniu. Dekorujemy go świeżymi listkami bazylii. Podajemy z takimi dodatkami jak ziemniaki w mundurkach, ryż na sypko lub chrupiące pieczywo. Kurczak caprese dobrze komponuje się także z lekkimi sałatkami i surówkami.

