Porady:
- Z czym podawać kurczaka curry? Najprostszy wybór to dodatek ryżu. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej zazwyczaj jest to ryż biały, rzadziej brązowy. Można użyć zwykłego ryżu długoziarnistego, który znajdziemy w każdym sklepie lub sięgnąć po aromatyczny ryż basmati albo ryż jaśminowy. Rzadziej spotykanym sposobem serwowania curry jest podanie go z makaronem sojowym lub ryżowym.
- Kurczak curry z mlekiem kokosowym stanie się jeszcze ciekawszy, jeśli tuż przed podaniem posypiesz go orzeszkami, drobno posiekaną, świeżą kolendrą lub cebulką dymką.
- Można też wykorzystać do tego wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę, czerwone papryczki chili lub listki mięty. Dodatkowej wyrazistości potrawie doda kilka kropel soku z limonki.
Notka redakcyjna:
Tradycyjny kurczak curry
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na kurczaka curry. Danie to ma wiele wariacji i regionalnych odmian. Może być pikantne lub łagodne i lekko słodkie. Wszystko zależy od doboru konkretnych przypraw. Wśród gotowych past curry mamy do wyboru zielone, które są najostrzejsze - ich bazą jest zielone chili i kolendra. Nieco łagodniejsze, choć wciąż dość pikantne jest curry czerwone. Najdelikatniejsze, ale bardzo aromatyczne jest curry żółte, które swój kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy.
W Indiach i Tajlandii gotowe mieszanki przypraw do curry nie są tak powszechnie używane jak u nas. Najczęściej świeże składniki mieli się lub rozdrabnia w moździerzu tuż przed przygotowaniem potrawy, co daje jej jeszcze intensywniejszy aromat. Zestawienia i proporcje przypraw dobierane są indywidualnie. Najczęściej w mieszankach do curry pojawia się imbir, chili, kurkuma, kolendra, kardamon, cynamon, goździki czy kmin rzymski.
Zamienniki do kurczaka curry
Choć kurczak curry z mleczkiem kokosowym jest u nas najpopularniejszą wersją tej azjatyckiej potrawy, tak naprawdę curry można przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów, zarówno z mięsem, jak i bez niego. W krajach azjatyckich równie popularne jest curry rybne, a także curry z krewetek. Do tego orientalnego gulaszu możesz też wykorzystać dowolne owoce morza, albo inne rodzaje mięsa, np. wołowinę, jagnięcinę czy baraninę.
Curry może być przyrządzone wyłącznie z samych warzyw - papryki, marchewki, cebuli, bakłażana, grzybów, fasolki szparagowej, kabaczka, dyni, brokułu i wielu innych. Można też dodać do niego soczewicę, ciecierzycę, tofu albo bataty. Wiele zależy od własnej inwencji i upodobań kulinarnych. Warto testować różne wersje curry, zarówno pod względem składników, jak i przypraw oraz ich proporcji.