
Kurczak duszony w gęstym rosole
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kurczak: 2 kg
- grzyby mun: 50 g
- makaron chiński: 200 g
- cebula: 2 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- seler: 1 szt.
- marchewka: 3 szt.
- kolendra: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 5 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- imbir: 15 g
- tymianek: 3 gałązki
- sos sojowy: 100 ml
- cebula dymka: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Rosół: kurczaka nacieramy lekko solą i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone, grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Zalewamy około 2 l wody i sosem sojowym. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godz. Na początku dokładnie szumujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy całość na kolejną godzinę.
krok 2
Dodatki: grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
krok 3
Podanie: bulion zlewamy ostrożnie przez sitko do innego garnka. Wkładamy do niego podzielonego na kawałki kurczaka, grzyby i makaron. Przyprawiamy jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dokładamy ugotowaną z kurczakiem marchewkę. Posypujemy posiekaną dymką i kolendrą.

