Reklama

Warto czekać na to danie - przygotowanie jest dość czasochłonne, ale będzie naprawdę pysznie! Oto kurczak duszony powoli w rosole w azjatyckim stylu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rosół: kurczaka nacieramy lekko solą i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone, grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Zalewamy około 2 l wody i sosem sojowym. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godz. Na początku dokładnie szumujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy całość na kolejną godzinę.

  • krok 2

    Dodatki: grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  • krok 3

    Podanie: bulion zlewamy ostrożnie przez sitko do innego garnka. Wkładamy do niego podzielonego na kawałki kurczaka, grzyby i makaron. Przyprawiamy jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dokładamy ugotowaną z kurczakiem marchewkę. Posypujemy posiekaną dymką i kolendrą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama